Блог

10 найкращих інструментів для аналізу сайтів конкурентів

10 лютого 2023 р.

10 найкращих інструментів для аналізу сайтів конкурентів #1

Щоб досягти успіху на ринку e-commerce, важливо не лише надавати першокласні послуги/товари, але й бути кращими за схожі онлайн-магазини. В цьому допоможе аналіз сайтів конкурентів. Це гарний спосіб дізнатися сильні та слабкі сторони інших підприємців. Такого роду інформація знадобиться, якщо удосконалити свою маркетингову кампанію та зберегти за нею перевагу на ринку.

Ми зібрали 10 сервісів для аналізу конкурентів, використовуючи які, ви зможете розвивати свій бізнес більше ефективно.

Як дізнатись ключові слова конкурента

Ключові слова (семантика) допомагають оптимізувати сайт під пошукові запити користувачів. Коли семантичне ядро вірно складене, більше шансів опинитися на першій сторінці пошукової видачі.

Якщо ви знаєте ключові запити конкурентів, які займають перші позиції за тематикою вашої компанії, можна їх додати в тексти на вашому сайті. Таким чином, потенційні клієнти швидше знайдуть ваш сайт.

Для аналізу ключових слів конкурентів радимо сервіс Ahrefs. Розглянемо його детальніше.

Ahrefs

Це один з найпопулярніших SEO-інструментів на ринку. Він чудово підходить для збору семантики, а також, щоб подивитись інші важливі метрики, серед яких трафік, позиції конкурентів у пошуковій видачі, ціни за клік тощо.

Відповідно до ваших задач ви можете обрати один із чотирьох тарифів. Найдешевший тарифний план “Лайт” на момент підготовки матеріалу коштує $99, найдорожчий – $999. Вигідніше купувати відразу підписку на рік: Ahrefs у цьому випадку пропонує знижку, і, наприклад, місяць використання "Лайт" обійдеться вже $83.

Щоб зібрати семантику, введіть адресу сайту в рядок пошуку та оберіть розділ “Ключові слова”. Там ви знайдете наступні дані: ключі, їх частотність, конкурентність запиту та багато іншої корисної SEO-інформації.

 

Аналіз трафіку конкурентів

Трафік – це кількість користувачів, які заходять на сайт. Аналіз трафіку конкурентів має значення для тих, хто хоче подивитись на свою стратегію просування під іншим кутом та удосконалити її. Наприклад, ви можете зробити свій блог привабливішим для читачів, знаючи, на які тему йде найбільша кількість трафіку у конкурентів.

Для ефективного просування бізнесу у мережі, також важливо знати джерела трафіку конкурентів. Це дасть розуміння того, з яких каналів краще приваблювати користувачів.

Ми пропонуємо використовувати SEMRush та SimilarWeb для відслідковування трафіку. Розглянемо кожен сервіс окремо.

SEMRush

Цей сервіс входить в топ найкращих SEO-інструментів по всьому світу. Більше 2,5 мільйонів користувачів, серед яких Forbes, Amazon, Ebay та Booking.com.

Ціни: 

  • план Pro обійдеться $199,95
  • Guru — $229,95
  • Business — $499,95.

Програма надає точний аналіз відвідуваності сайтів СНД, Європи та США. За допомогою SEMRush ви будете в курсі не лише джерел трафіку, але й дізнаєтесь позиції конкурентів в пошукових системах. Також на платформі доступні дані про активність в соціальних мережах та способах просування.

SimilarWeb

Платформа добре зарекомендувала себе не лише в країнах СНД, але й на заході. Навіть використовуючи безкоштовну версію, користувач може детально відслідковувати трафік конкурентів.

Як тільки ви введете адресу сайту в пошуковий рядок, програма надасть дані про відвідуваність ресурсу, його найпопулярніші сторінки та тривалість візитів користувачів. Корисною інформацією для підприємця стане зведення про джерела органічного та рекламного трафіку.

Розширений функціонал сервісу відкриває масу можливостей для вивчення сайтів конкурентів. На сайті вказана лише вартість базового пакету для малого бізнесу – від $167 на місяць. Ціна преміум-пакету з додатковими можливостями, підтримкою 24/7 та рядом консультативних послуг SimilarWeb не вказують на сайті. Тариф обговорюється з кожним клієнтом індивідуально.

 

Аналіз посилань конкурентів

Зовнішні посилання (зворотні посилання) – це посилання, які зв’язують сайт зі сторонніми ресурсами. Чим більше посилань веде на сайт, тим більше шансів потрапити в топ пошукової видачі. Все тому, що  Google та інші пошукові системи ранжують ресурси відповідно до певних алгоритмів. Коли на сайт посилаються інші, бажано якісні джерела, система отримує сигнал, що сайт інформативний, заслуговує довіри і буде корисним для багатьох користувачів.

Аналіз посилань конкурентів необхідно підприємцям для того, щоб грамотно підібрати донорів для свого сайту. Донори в контексті SEO-оптимізації – це домени, на яких можна розмістити посилання. Не зайвим буде вивчити текст посилань (анкори), за якими просуваються конкуренти в пошуковій видачі.

Подивитись всі активні зовнішні посилання конкурентів можна, використовуючи наступні програми, описані нижче.

Monitor Backlinks

За назвою сервісу зрозуміло, що його використовують для моніторингу зворотних посилань. Програма дозволяє фільтрувати їх за тегами: анкорний текст, статус посилання та кількість репостів в медіа. Проаналізувавши кількість посилань конкурента, сервіс направить вам детальний звіт на e-mail.

Monitor Backlinks пропонує 30 днів безкоштовного тестового періоду. Це суттєва перевага перед аналогічними програмами. Тарифні плани, як у інших подібних сервісів, відрізняються за функціоналом та вартістю. Ціни залежать від кількості доменів, які ви плануєте моніторити, і варіюються від $25 до $187.

Neilpatel

Якщо ви цікавитесь маркетингом та SEO-просування, можливо вам знайоме ім’я Ніла Пателя. Він успішний маркетолог, відомий по всьому світу завдяки своєму Youtube-каналу. Його безцінний сервіс пропонує безліч можливостей для аналізу конкурентів. Програма відображає кількість зворотних посилань (нових та втрачених) і їхні домени-джерела.

Також Ніл Патель вигадав цікаву фішку для свого сервісу. Користувач може ввести url сайту та побачити загальну оцінку ресурсу (amazing, good, great, etc.), яка виводиться за результатами трафіку, гіперпосилань та інших показників.

 

Як дізнатись позиції сайту конкурента в пошуковій видачі

Інформацію про позиції сайту конкурента можна дізнатись за допомогою сервісів Serpstat та SE Ranking.

Serpstat

Перевірити сайт конкурента в пошукових системах можна за допомогою багатофункціональної SEO-програми Serpstat. Сервіс впорається з поставленою задачею, якщо компанія конкурента знаходиться в Австралії, Америці, СНД чи Європі. Фішкою програми є “Дерево сайту” – це інструмент, який максимально точно відображає структуру досліджуваного ресурсу та фрази, за якими пошукова система ранжує сторінки у видачі.

Ціна варіюється в залежності від складності поставлених задач і потрібного вам функціоналу. Наприклад, за lite-план ви заплатите $69, а за enterprise – $499. Якщо купувати річну підписку, можна отримати знижку 20%. Також є можливість підібрати кастомізований тариф для компаній з особливими запитами.

SE Ranking

Хмарна платформа SE Ranking користується популярністю серед підприємців та SEO-агентств. Сервіс пропонує широкий спектр інструментів, достатньо ефективних для всесторонньої оптимізації сайту.

Щоб визначити позицію конкурента, введіть домен, оберіть пошукову систему та країну. Окрім позиції конкурентів в пошуковій видачі, SE Ranking надає інформацію про трафік за ключовими запитами, порівнює семантику сайту з аналогічними компаніями.

Тестувати сервіс можна безкоштовно протягом 14 днів. Є кілька тарифних планів, вартість кожного залежить від кількості ключових фраз та частоти перевірок — щодня, раз на три дні, раз на тиждень. Чим рідше, тим дешевше. Найдешевший тарифний план коштуватиме $23,4 на місяць: щотижнева перевірка за 250 ключовими фразами. Найдорожчий пакет — $899: перевірка щодня, відстеження максимальної кількості ключів (20 тис.).

 

Аналіз контекстної реклами конкурентів

Аналіз реклами конкурентів допомагає побачити переваги та недоліки своєї маркетингової компанії. При грамотному використанні даних, контекстна реклама стане джерелом креативних ідей з просування власного бізнесу. Пам’ятайте, моніторинг конкурентів немає ніякого відношення до плагіату чужих стратегій.

Щоб подивитися, як конкуренти рекламують свій продукт, підійдуть ті ж комплексні інструменти, які ми згадуємо в інших розділах цього посту, — SEMRush, SimilarWeb, Serpstat. До них додамо ще один — iSpionage.

iSpionage

Використовуючи цей сервіс, підприємець отримує уявлення про SEO- та PPC-стратегії конкурентів та приблизному місячному бюджету на просування. Також програма надає список ключових слів, тексти оголошень та інформацію про те, скільки трафіку йде на кожне з них.

iSpionage відслідковує дані по США, Канаді, Австралії та Великобританії. Якщо ви виходите на міжнародний ринок, цей інструмент суттєво допоможе справі.

На сайті представлено 3 тарифні плани, а також є можливість зібрати кастомний пакет рішень відповідно до ваших задач. В найпродвинутішому тарифі за $299 відкрито доступ до повної інформації про контекстну рекламу конкурентів і є можливість А/В-тестування – метод оцінки ефективності кожної окремої сторінки. Будь-який тариф можна використовувати протягом 30 днів безкоштовно, а за річну підписку сервіс пропонує 15% знижку. 

 

Аналіз соціальних мереж конкурентів

Соціальні мережі — гарне джерело інформації про ваших конкурентів. Ви можете дізнатись, як вони взаємодіють зі своїми користувачами, який контент розміщують, які конкурси проводять. Всі ці дані будуть доречними для удосконалення власної SMM-стратегії.

Аналіз соціальних мереж конкурентів можна провести вручну. Достатньо прочитати пости, подивитись відгуки і в цілому дізнатись, як конкуренти ведуть сторінки в Facebook, Instagram, Youtube та інших мережах. Однак, зовсім не усі метрики можна зібрати вручну. Тому простіше та швидше промоніторити соцмережі конкурентів за допомогою спеціальних сервісів. Більшість інструментів для моніторингу репутації брендів у мережі пропонують і функцію аналізу облікових записів конкурентів на різних майданчиках, наприклад BuzzSumo або Brandwatch.

Тут же ми розглянемо такі рішення як Fanpage Karma та Hootsuite.

Fanpage Karma

Сервіс пропонує безкоштовний тариф для аналізу активності конкурентів у Facebook та платний для більшої кількості соціальних мереж. Зручно, що є опція тестового періоду. Програма відслідковує кількість публікацій, лайків та підписників конкурентів, а також показує їхні найбільш та найменш популярні пости. 

Якщо ви хочете аналізувати кілька конкурентів на 2-х і більше майданчиках, то оптимально брати пакет Silver за $199 на місяць. Він включає моніторинг необмеженої кількості профілів у 8 соцмережах. Зручно, що є опція пробного періоду: протестувати будь-який тарифний план можна протягом 14 днів.

Hootsuite

Hootsuite — це сервіс, який спрощує брендам роботу з соцмережами: постинг, аналітика, звіти та моніторинг. Щоб промоніторити активність конкурентів, скористайтеся інструментом Hootsuite Streams: він дозволяє групувати акаунти, що вас цікавлять, в окремі "потоки". Так ви можете додати потрібні профілі в один Stream, та відстежувати контент і активність всіх конкурентів на одному дашборді.

Сервіс пропонує 30 днів тестового періоду, а якщо рішення вам підійде, то потрібно буде сплатити підписку: мінімальний пакет коштуватиме $99 на місяць.
 

Стежити за конкурентами корисно та вигідно, якщо робити це правильно. Сподіваємося, вищеперераховані інструменти відкриють для вас багато корисної інформації та допоможуть у просуванні бізнесу.

Faq

Навіщо потрібно аналізувати сайти конкурентів?

Аналізувати сайти конкурентів потрібно для того, щоб виділятися на фоні багатьох інших сторінок, які працюють у вашій сфері. Такий аналіз допомагає виокремлювати як сильні, так і слабкі сторони маркетингової стратегії суперника. Аналіз дозволяє вчитися на чужих помилках, зберігаючи тим самим перевагу на ринку за собою.
 

Які основні кроки під час аналізу сайтів конкурентів?

Основні кроки під час аналізу сайтів конкурентів: вивчення основних ключових слів (семантики);  дослідження джерел трафіку та соціальних мереж; аналіз посилань та контекстної реклами; визначення позиції сайту конкурента в пошуковій видачі.
Дотримуючись усіх цих кроків ви зможете отримати певне уявлення про сферу, в якій працюєте чи збираєтесь працювати. А також виокремити позитивні частини стратегії суперників, які можна надалі використовувати для успішності бізнесу.

Яку роль відіграє аналіз конкурентів у розвитку бізнесу?

Аналіз конкурентів надає цінну інформацію про ринок, конкурентну ситуацію та можливості для розвитку. Наприклад, якщо ви знаєте ключові запити конкурентів, які займають перші позиції за тематикою вашої компанії, можна додати їх в тексти на своїй сторінці. Це сприятиме тому, що ваш сайт буде легше знаходитися потенційними клієнтами, які шукають схожі продукти або послуги.