Блог

Що таке банк-емітент?

30 серпня 2019 р.

Що таке банк-емітент? #1

Що таке пластикова картка знає сьогодні навіть дитина. У будь-якому місті світу навряд чи знайдеться людина, яка не знайома з банкоматом. І це дійсно зручно, бо носити з собою великі суми грошей буває небезпечно в будь-якій країні світу. Україна, на жаль, не виняток.

Але ж як вони з'явилися? Для чого ще можна їх використовувати, крім переведення зарплати в готівку в банкоматі? Як картки працюють у фінансовій системі? Мабуть, багатьом буде цікаво почути відповіді на ці питання. А з'явилися вони завдяки банкам.

Банк-емітент – це банк, що випускає в обіг пластикові картки, цінні папери або грошові банкноти.

Емісія кредитних карток

Власником пластикової картки, кредитної або дебетової, є комерційний банк, який її випустив і обслуговує. Клієнт банку – це власник картки.

Емісія «кредитки» зобов'язує банк виконувати наступні функції:

  1. Авторизувати карту. Саме емісійні банки після запиту, наприклад магазину, перевіряють залишок на рахунку, а потім дозволяють, або відхиляють угоду.
  2. Автоматично проводити фінансові операції. Списання коштів з рахунку при оплаті товарів або послуг не вимагає вашої участі.
  3. Надавати щомісячний звіт про здійснені фінансові операції.
  4. Забезпечувати безпеку пластикових карток. Блокувати після першої вимоги користувача, якщо власник втратив «кредитку» або її вкрали.
  5. Надавати інформацію про користувача іншим кредитним організаціям. Це необхідно для запобігання шахрайству, якого стало досить багато в сфері отримання споживчих кредитів.

Емісія грошових знаків

Коли держава випускає в обіг нові грошові знаки, процедура називається емісією грошей.

Емісія буває двох типів:

  • Первинна, коли гроші надходять в економіку в безготівковій формі. Клієнт отримує кредит, який підтверджується записами на банківському рахунку.
  • Вторинна, коли власники рахунків переводять кошти, і емісійний банк забезпечує готівкою власників рахунків.

Емісія грошей – це їх випуск, який призводить до загального збільшення капіталу в обороті. Займаються цією процедурою державні банки-емітенти.

Випуск цінних паперів

Цінний папір – це документ, що підтверджує право власника на що завгодно. Здійснити чи передати ці права можливо лише після пред'явлення документу.

Це може бути:

  • Акція. Дає право акціонеру на отримання дивідендів від акціонерного товариства, право голосу в управлінні і право на частину майна, якщо товариство ліквідується.
  • Облігація. Дозволяє власникові отримати від емітента номінальну вартість облігації і зафіксованого в ній відсотка в конкретний зазначений термін.
  • Вексель. Письмове грошове зобов'язання про повернення боргу. Вексель може бути простим – обіцянка виплатити зазначену суму власнику векселя, і переказним – виплатити борг особі, зазначеній у векселі. За прострочений вексель зазвичай стягується комісія.
  • Чек. Різновид переказного векселя, але виписується не банком, а власником чекової книжки (у банку є доручення видати зазначену суму одержувачеві по чеку).

Випуск бланків суворої звітності

Бланки суворої звітності – це фінансовий інструмент, який замінює касовий чек. Вони підтверджують отримання оплати індивідуальним підприємцем або організацією, які не користуються касовим апаратом.

Це може бути:

  • Продаж газет, журналів.
  • Роздрібна торгівля.
  • Продаж морозива.
  • Здача в оренду житлового приміщення.
  • Надання деяких видів послуг: ремонт взуття, копання городів, догляд за дітьми тощо.

Грамотна робота банківської системи регулює структуру грошового обороту, тим самим полегшуючи життя всім учасникам ринку.

Faq

Яка роль банку-емітента в системі платіжних карток?

Банк-емітент відіграє ключову роль в системі платіжних карток. Він видає картки клієнтам, забезпечує їх активування та обслуговування, а також безпеку та захист інформації про картку. Банк-емітент також встановлює ліміти на використання картки, контролює транзакції та здійснює погашення боргу (у випадку кредитних карток). 
 

Які послуги надає банк-емітент?

Емісія «кредитки» зобов'язує банк виконувати наступні функції:
Авторизувати карту. Саме емісійні банки після запиту, наприклад магазину, перевіряють залишок на рахунку, а потім дозволяють, або відхиляють угоду.
Автоматично проводити фінансові операції. Списання коштів з рахунку при оплаті товарів або послуг не вимагає вашої участі.
Надавати щомісячний звіт про здійснені фінансові операції.
Забезпечувати безпеку пластикових карток. Блокувати картку за першою вимогою користувача, якщо власник втратив «кредитку» або її вкрали.

Які види банківських карток видає банк-емітент?

Банк-емітент видає:
Кредитні картки. Кредитні картки дозволяють клієнтам позичати гроші від банку для здійснення покупок та інших транзакцій. Клієнти повинні погашати борг з кредитною карткою встановленого терміну.
Дебетові картки. Дебетові картки дозволяють клієнтам здійснювати покупки та знімати готівку безпосередньо з їхнього банківського рахунку. Гроші на рахунку клієнта використовуються для покриття витрат.