Блог

Що таке CVV / CVC код на банківській картці і де він знаходиться?

8 червня 2020 р.

Що таке CVV / CVC код на банківській картці і де він знаходиться? #1

Покупки в мережі вже давно не новина, а скоріше норма сучасного життя. Згідно останніх прогнозів, у 2021 році світові продажі електронної роздрібної торгівлі складатимуть близько 4,8 трильйона доларів. Так як покупці переважно здійснюють оплату за допомогою пластикових карток, приблизно 3 мільярда кредиток активно використовуються по всьому світу. Таким чином, 70% людей мають хоча б одну картку.

Здійснюючи покупки через інтернет або по телефону, покупців часто просять ввести CVV. Не плутайте з PIN кодом або номером картки. Але що означає ця комбінація цифр і чому вона так важлива? Давайте перейдемо до суті питання. CVV – це тризначний захисний номер, надрукований на пластиковій картці. Основною його метою є запобігання несанкціонованих трансакцій. Коли продавець просить CVV або CVC, він, таким чином, верифікує власника картки.

Щоб уникнути плутанини, слід розібратися, чому використовують кілька назв для позначення коду безпеки. Хтось його знає як CVV, а дехто впевнений, що CVC – це та сама гарантія конфіденційності даних. Так в чому ж різниця? Вся справа в тому, що платіжні бренди не зійшлися на одному варіанті і вважають за краще називати три- або чотиризначне число різними термінами, але всі вони означають одне і те саме. Ось які значення можна побачити:

  • CVC / CVC2 – це назва, яку використовує Mastercard
  • CVV / CVV2 – абревіатура компанії Visa
  • CID / CID2 – так називають комбінацію чисел на картці American Express

CVC можна знайти на звороті кредитки. Однак, компанія American Express розмістила цей номер на лицьовій стороні. Незалежно від того, де він розташований, його функція залишається незмінною – надати додатковий рівень безпеки і запобігти несанкціонованим транзакціям.

Що таке CVV2 / CVC2 код і навіщо він потрібен?

Можливо, ви вже звернули увагу на цифру 2, яка йде після абревіатури. Двійка означає другий рівень захисту грошових операцій. Найчастіше CVV2 не друкують на картці, але присвоюють під час її випуску. Таким чином, продавець може відправити запит на ці цифри в момент транзакції, щоб запобігти "фішінгу" в мережі. Клієнт, в свою чергу, має право запросити інформацію стосовно CVV2 / CVC2 у банку-емітента.

Захист CVV вашої карти: Про що слід пам'ятати покупцям?

Як вже було сказано, CVV – це ефективний спосіб упевнитися, що саме власник карти використовує її. Тому ці цифри є важливим атрибутом онлайн шопінгу, як для власників інтернет-магазинів, так і покупців.

На жаль, афери в мережі зростають з приголомшуючим темпом. Хакери стають більш винахідливими і нові способи шахрайства виникають все частіше. Маючи доступ до конфіденційних даних кредитної картки (в тому числі і CVV-коду), зловмисники можуть розпоряджатися грошима і здійснювати будь-які транзакції. Найчастіше, кошти просто списують с картки.

3 Найбільш поширених способів незаконного виведення грошей:

  1. Шахрайство за допомогою електронного листа або смс. Цей метод зустрічається дуже часто. На пошту приходить мейл, де користувача просять підтвердити деталі за рахунком. Коли лист виглядає так, як ніби він був відправлений банком-емітентом, складно розпізнати шахрайство. Іноді хакери навіть роблять точну копію сайту банку, на яку власники карт переходять за посиланням.
  2. Ідентифікація карти. Що може бути простіше ніж дзвінок з "банку" з проханням підтвердити платіжні дані? Часто можна почути, що дана процедура потрібна для запобігання блокування картки. Звичайно, цим способом все важче роздобути грошей нелегітимним шляхом, так як користувачі стають більш пильними. Однак, такий нехитрий трюк все ще застає зненацька особливо довірливих людей.
  3. Клавіатурний шпигун. Так як дзвінки вже практично втратили свою актуальність і ефективність, шахраї придумали більш витончену технологію заволодіння інформацією. На будь-якому сайті, особливо погано захищеному, може ховатися програма, яка зчитує натискання клавіш. Відповідно, користувач вводить платіжні дані, які відстежує програма. Таке ПЗ, на жаль, можна знайти у відкритому доступі в інтернеті.

Як захистити себе у мережі?

Під час віртуального шопінгу необхідно бути особливо пильним і обережним. Наявність CVV і CVV2 – це те, що дозволить грабіжнику з легкістю дістатися до грошей власника картки. Сподіваємося, наступні поради будуть корисні в запобіганні онлайн-шахрайства.

  • Не ігноруйте антивірусні програми. Дивно, але багато хто не зважає на цей важливий компонент віртуальної безпеки.
  • Не робіть покупок в місцях, де Wi-Fi з'єднання не захищене паролем.
  • У разі втрати картки, заблокуйте її за допомогою програми онлайн-банкінгу і негайно повідомте в банк про втрату.
  • Так як Apple Pay і Google Pay стрімко набирають популярність, такі паролі як ваша дата народження або 1111 неприпустимі. Touch ID, в комбінації з надійним паролем – це те, що змусить шахраїв поламати голову і, швидше за все, врятує ваші гроші на банківській картці.
  • Не довіряйте свої дані нікому, включаючи родичів, друзів і навіть співробітників фінансових установ. Останні і так знають вашу платіжну інформацію, якщо ні – великі шанси, що це шахраї.
  • Очевидно, що не варто зберігати номери і паролі в записній книжці, окремим файлом на Google Disk або в нотатках в телефоні. Для таких цілей краще використовувати додатки, такі як LastPass, Bitwarden і аналоги.
  • Всі, хто просить CVC-код і PIN з метою зробити грошовий переказ або будь-яку іншу операцію потенційні шахраї. Запам'ятайте: номер кредитки – це все, що потрібно для грошових переказів.
  • Віддавайте перевагу магазинам, які застосовують 3-D Secure. Це третій рівень захисту, вперше використаний платіжною системою Visa. Власнику картки необхідно ввести пароль, який надсилає банк в смс повідомленні. Також, покупець може підтвердити оплату, натиснувши певну цифру під час дзвінка.
  • Не зайвим буде оформити окремий рахунок для онлайн-шопінгу, куди ви можете періодично скидати деяку суму. Крім того, рекомендуємо поставити ліміт на списання коштів.

З кожним роком кількість способів виманювання грошей зростає. На жаль, немає ніяких ознак того, що ця тенденція зійде на ні. Поки існують карти і довірливі (частіше неуважні) користувачі, шахраї нікуди не дінуться. Ось чому необхідно дотримуватися всіх правил безпеки в мережі і користуватися послугами перевірених інтернет-магазинів.

Підсумуємо

CVC – це не просто випадкові числа. Їх мета – запобігання неправомірного використання платіжних даних. Майте на увазі, що не кожен продавець буде запитувати CVV код, але корисно знати, де він знаходиться.

Звертайте увагу на платіжного агрегатора, яким користується магазин. Якщо це надійний провайдер з великим досвідом і гарною репутацією, ваші платіжні дані будуть у безпеці. Наприклад, Інтеркаса працює у відповідності до сертифікату PCI DSS – найвищий рівень захисту даних. А технологія 3D Secure дозволяє нам верифікувати користувачів.

Faq

Що означає CVV / CVC код на банківській картці?

Це цифровий код безпеки, який використовується для перевірки транзакцій без присутності картки, наприклад, при оплаті в інтернеті. Цей код, унікальний для вашої картки, посилює рівень захисту операцій.
 

Як використовується CVV / CVC код?

Здійснюючи покупку в інтернеті, клієнти зазвичай вводять номер картки, термін її дії та CVV/CVC-код. Цей додатковий код допомагає підтвердити, що ви маєте фізичну картку у своєму розпорядженні, а не користуєтеся номером картки, який нескладно дізнатися шахраям.
 

Чому важливо зберігати CVV / CVC код у безпеці?

Якщо зловмисники дізнаються цей набір цифр, а також знатимуть номер картки та термін її дії, то вони зможуть сплачувати за товари та послуги в інтернеті, а також прив'язати картку до Google Pay і розраховуватися нею офлайн.