Блог

Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок

28 лютого 2023 р.

Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #1

Багато людей замислюються про бізнес в інтернеті, але їх зупиняє брак грошей на закупівлю товару і сумніви в актуальності обраного напрямку торгівлі.

Вкласти останні заощадження в рекламу, оренду складу, оптову партію товару, щоб ціна була конкурентноздатною — великий ризик для починаючого підприємця. Раптом справа не піде?

Але вихід є, нехай і не такий ідеальний, як про нього часто говорять. Але він відмінно підходить для тестування ніші і прокачування навичок продавця. Називається він дропшипінг.

Дропшипінг: що це, та як він працює 

Дропшипінг — це схема роботи, за якої онлайн-продавець не закуповує і не зберігає у себе товар, а продає його безпосередньо зі складу постачальника. Тобто магазин виступає як посередник, між виробником або оптовим продавцем і покупцем.

Таким чином посереднику необов'язково:

  • орендувати власний склад;
  • мати бюджет на закупівлю продукції;
  • реєструвати фірму;
  • купувати касове обладнання;
  • забезпечувати логістику.

Така система торгівлі дозволяє власнику інтернет-магазину реалізовувати чужу продукцію і легко розширювати асортимент: дропшипінг-постачальники можуть бути різними, як і категорії товарів у них.

У цьому випадку заробіток продавця складається або з різниці в ціні, або відсотка, який сплачує дропшипер за продаж свого товару.

Як працює система дропшипінгу

Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #2Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #3

Простими словами, співпраця компанії-постачальника і торгової точки відбувається так:

  1. Покупець заходить на сторінку інтернет-магазину, вибирає і оплачує потрібний товар.
  2. Продавець переводить платіж постачальнику, за вирахуванням своєї націнки. У графі одержувача замовлення продавець вказує адресу свого клієнта.
  3. Постачальник відправляє сформовану посилку одержувачеві.

Багато магазинів працюють саме так, не жаліються на нестачу клієнтів. Це і зрозуміло: на багатьох сайтах зарубіжних постачальників незручна система оплати. Щоб купити річ, що сподобалася, необхідно пройти складну реєстрацію, і це не завжди можливо. Просто незручно. Тому люди користуються послугами посередників, навіть розуміючи, що трохи переплачують за економію свого часу.

 

Плюси та мінуси дропшипінгу

Перш ніж розпочати роботу за дропшипінг-моделлю, варто розібратися, які переваги й недоліки вона має. Розберемо основні з них.

Переваги дропшипінгу

Потрібно мінімум інвестицій 
Мабуть, це основний плюс такої моделі роботи, адже можна запустити свій онлайн-магазин без жодних витрат на закупівлю асортименту. До того ж немає ризиків повʼязаних з тим, що товар не розкуплять, і ви просто витратите гроші в нікуди.

Простий старт
Крім того, що не потрібно інвестувати в продукцію, дропшипер звільнений ще від багатьох задач і процесів:

  • менеджмент та утримання складу,
  • упаковка й доставка замовлень,
  • відстеження та поповнення запасів товару,
  • робота із поверненнями.

По суті, все, що потрібно зробити на старті: запустити магазин і знайти постачальника.

Низькі операційні витрати
Із двох попередніх пунктів випливає цей: щоб дропшипінг-платформа працювала стабільно, не потрібно багато ресурсів та велика команда.

Можливість пропонувати покупцям широкий асортимент
Оскільки закуповувати продукцію фактично не потрібно, можна продавати буквально все: тестувати різні категорії товарів і потім залишати ті, що мають найбільший попит.

Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #4

Просте масштабування
У стандартному рітейлі, якщо зростає обсяг продажів, то пропорційно зростає й навантаження на бізнес: потрібно більше інвестувати в асортимент, мати більше людей для обробки, пакування та відправлення замовлень.

А у випадку з дропшипінгом переважна більшість цих завдань лягає не так на вас, як на постачальника.

Недоліки дропшипінгу

Низька маржинальність
Це ніша з низьким порогом входу та високою конкуренцією. І оскільки на старті бізнесу витрати невисокі, то дропшипери можуть дозволити собі працювати з мінімальною маржею.

Отже, треба врахувати, що основний спосіб набрати клієнтів в цій ніші — ставити вартість нижчу, ніж у конкурента, або хоча б таку ж. 

Немає контролю за наявністю товару
Логічно: якщо у вас немає свого запасу продукції, то ви не можете в режимі реального часу перевірити, скільки і чого залишилося в наявності. Як наслідок: клієнт може оформити та оплатити замовлення, а потім виявиться, що товару в постачальника вже немає.

Помилки постачальника, а відповідальність — ваша
На сайті покупець бачить прекрасні фото товару, читає відгуки про швидку доставку і очікує для себе такий же сервіс. Однак, все може вийти зовсім не так: товар упакований погано, терміни прогавили, товар з дефектом. І вгадайте з першого разу, хто винен? Звичайно, людина, до якої звернувся покупець.

Виходить, що ви несете відповідальність перед покупцем за ті процеси, на які насправді не можете ніяк вплинути.

Немає можливості кастомізувати чи персоналізувати замовлення
Працюючи за моделлю дропшипінгу, ви стаєте менш гнучкими в плані клієнтського сервісу. Наприклад, покупець замовляє щось на подарунок та просить додати святкове пакування і листівку, щоб одразу відправити сюрприз одержувачу.

Так, якби у вас був свій склад, то зробити приємне клієнту і отримати бали лояльності — не проблема. А з дропшипінгом це навряд вийде.Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #5

Як почати займатися дропшипінгом

Успішність дропшипінгу залежить від виконання декількох умов:

  • Рекламу бачить цільова аудиторія.
  • Магазин орієнтований на інтереси і потреби покупця.
  • Присутній творчий підхід і нестандартні маркетингові інструменти.
  • Підвищується цінність ресурсу для клієнта.

Для налаштування безперебійної роботи необхідно зробити наступні кроки.

Аналіз та вибір ніші

Аналіз ринку необхідний, щоб виявити рівень конкуренції, вивчити суперників, врахувати їхні помилки і зробити краще. Навіть з великою конкуренцією, можна мати хороший дохід, якщо зробити кращу пропозицію.

Що добре продається в інтернеті? Все що завгодно: і побутова хімія, і пентхауси. Це залежить від підходу до справи і торгової пропозиції.

Але існують більш традиційні ніші, в яких завжди є попит:

  • Товари для дому,
  • Дитячі товари,
  • Автотовари,
  • Зоотовари,
  • Одяг, взуття,
  • Текстиль,
  • Косметика, парфуми, 
  • Техніка і гаджети,
  • Сумки, годинники, інші оригінальні аксесуари.

Знайти постачальників

Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #6Що таке дропшипінг: принцип роботи, як почати продавати по системі прямих поставок #7

Бажано працювати з декількома постачальниками, навіть конкуруючими в одній ніші. Так ви максимально убезпечите себе від того, що товар на складі раптово закінчиться, і не підведете своїх клієнтів.

Уважно вивчіть умови роботи: дії дропшипера в разі відмови клієнта від товару, як відбувається заміна бракованої продукції та інше.

Запустити інтернет-магазин

Сайт можна безкоштовно зібрати в онлайн-конструкторі. Наприклад, одна з найпопулярніших і простих у використанні платформ - це Тільда.

У будь-якому випадку, продаж легко запустити і в соціальних мережах, де цільова аудиторія збирається в тематичних групах. Навіть при наявності повноцінного сайту, соцмережі не можна ігнорувати.

Запустити рекламу

Використовуйте для просування партнерські програми, SEO, контекстну і таргетовану рекламу. Вибирайте, виходячи з бюджету, але зовсім без цього не обійтися.

Для інтернет-магазину і рекламної кампанії будуть потрібні якісні фотографії товару, бажано з різних ракурсів. Ще краще, відеоролик з демонстрацією продукту.

Можливо, матеріали та інформацію надасть постачальник. Якщо ні, то доведеться придбати одиницю товару і самостійно провести зйомку.

До того ж, зможете перевірити, як добре насправді працює ваш майбутній партнер: якість упаковки і самого виробу, швидкість доставки.

Де знайти постачальників

Якщо знайти хорошого, по-справжньому відповідального постачальника, з яким можна мати справу, це вирішить більшу частину проблем. Для пошуку постачальників в інтернеті існують бази і каталоги, які постійно оновлюються.

Рекомендуємо звернути увагу на такі:

  • AliExpress, 
  • Alibaba, 
  • Doba, 
  • Worldwide Brands
  • Postavschiki.ua;

Можливо, у вашому місті, навіть районі, працюють виробники, які готові працювати за схемою дропшипінгу. Це набагато зручніше: для вирішення будь-яких питань ви можете влаштувати особисту зустріч.

Ідеальний постачальник той, хто:

  • Постачає якісний товар.
  • Не затримує доставки.
  • Займається всіма питаннями після отримання замовлення від продавця.
  • Не робить велику проблему з обміну або повернення товару.
  • Актуально оновлює дані про залишки товару на складі.

Сподіваємося, що у нас вийшло показати підводні камені бізнесу і його переваги.

А з підключенням та налаштуванням онлайн-платежів вам допоможе наша команда. Напишіть на [email protected], щоб дізнатися більше про можливості для вашого бізнесу.
 

Faq

Як працювати з дропшипінгом?

Спочатку потрібно знайти постачальника товару, укласти з ним договір та налаштувати потік замовлень. Після того, як замовлення отримане, дропшиппер переводить платіж за товар постачальнику, за вирахуванням своєї націнки. Також дропшиппер передає постачальнику адресу, на яку тому слід доставити замовлення. Крім того, дропшиппери ведуть комунікацію з покупцями, допомагають зробити вибір та надати зворотній зв’язок. 
 

Наскільки вигідно дропшиппінг?

Цей формат є вигідним за рахунок того, що підприємцю-продавцю не потрібно викупати великі партії товару, оплачувати оренду складів, магазинів тощо. Тобто можна обійтися без великих інвестицій, натомість маючи гарний асортимент та можливість легко масштабуватися.
 

Як стати дропшиппером?

Перш за все слід вдало вибрати нішу, зрозуміти, хто є вашою цільовою аудиторією, обрати відповідних постачальників та сформувати асортимент, який привабить людей. Потім слід приділити увагу створенню вітрини (сторінки у соцмережах або сайт), налаштуванням реклами та побудові якісної комунікації з клієнтами, щоб якомога швидше обробляти звернення та відправляти замовлення.
 

Чи можливий дропшиппинг на Амазон?

Правила платформи Amazon не дозволяють працювати у форматі дропшипінгу. Тож, ви можете цим зайнятися лише на свій ризик. Невідомо, чим закінчиться цей досвід для вашого магазина.