Блог

Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші

16 лютого 2023 р.

Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #1

Багато-хто впевнений, що реклама не так ефективна, як раніше. Чому ж тоді глобальні витрати на неї, за даними Statista, сягнули $808 млрд у 2022 році? Чи стали б компанії інвестувати такі суми в те, що не впливає на потенційну аудиторію? Звісно ж ні.

Користувачі дійсно навчилися ігнорувати та відсіювати непотрібну інформацію, але і підхід до реклами змінився. Тизерні заголовки давно не працюють, на зміну їм прийшов якісний контент, котрий не тільки говорить про товар, але й несе користь потенційному клієнту.

Основна задача реклами в тому, щоб сформувати позитивний образ продукту та привернути увагу до бренду, що надалі буде впливати на купівельну поведінку людей. Хороша реклама має довготривалий ефект, а не викликає миттєве бажання купити.

Щоб продавцю отримати максимальну вигоду, важливо зрозуміти, яка реклама найефективніша для його бізнесу, та як її правильно використовувати. У цьому матеріалі говоримо про актуальні інструменти та способи їхнього застосування.

Чому реклама важлива в торгівлі навіть в умовах рекламної сліпоти

Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #2Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #3

Рекламна сліпота – це ігнорування комерційних закликів в інтернеті та реальному світі. От трохи статистики щодо цього феномена:

  • 86% користувачів мають банерну сліпоту, тобто оголошення на сайтах опиняються поза їхнім полем зору.
  • Покоління міленіалів здебільшого не реагує на рекламу. Коли обирають товар, вони самостійно шукають інформацію про бренд або прислуховуються до рекомендацій знайомих.
  • 70-80% користувачів ігноруються перші позиції пошукової видачі з підписом “Реклама”.

Наївно думати, що компанії, котрі витрачають сотні та тисячі доларів на просування товару не знають про рекламну сліпоту. Вони також усвідомлюють, що люди цілеспрямовано можуть закривати вікна, що виринають та перемикати телеканали. Попри це все, реклама залишається дієвим способом просування, і от чому:

  • Вплив реклами невловимий, у цьому головна її принада та перевага. Образ, котрий вона формує може затриматися в пам’яті аудиторії, як на декілька місяців, так і на довгі роки. Головне, щоб він був позитивний.
  • У світі бізнесу ще не вигадали альтернативу рекламі. Якщо продавець не буде говорити про свій продукт, є ризик загубитися серед конкурентів.
  • Поки хтось думає, що білборди втрачають свою актуальність, 25% покупців обирають товар сам завдяки цьому виду просування.
  • Influence-маркетинг (просування через блогерів) активно стимулює продажі серед аудиторії 18-35 років. 92% користувачів роблять покупки під впливом лідерів думок.

Найбільш ефективні інструменти інтернет-реклами

За останніми даними Internet World Stats у світі нараховується 5,5 млрд користувачів інтернету. Це каже про те, що з правильним підходом інвестиції в інтернет-маркетинг неодмінно дадуть свої плоди.

На просторах мережі надано багато різноманітних інструментів для просування бізнесу. Яка найефективніша реклама в інтернеті ніхто не знає. Все залежить від типу бізнесу, бюджету та цільової аудиторії (ЦА).

Ми розповімо про дієві види реклами, щоб ви могли комбінувати різні стратегії та підвищувати попит на свою продукцію.

Контент-маркетинг

Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #4Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #5

Контент-маркетинг на максимумі популярності, а на це є свої причини. Якісний контент укріплює авторитет бренду, робить його впізнаваним та стимулює довіру до компанії. Не дивно, що контент-маркетинг має високу окупність інвестицій, тобто приносить бажаний ефект у більшості випадків.

Щоб привернути нову та втримати вже наявну, розкажіть про свій продукт так, щоб людям стало цікаво. Окрім написання рекламних текстів, діліться експертною думкою та створюйте інформаційний контент. Так ви станете цінним джерелом знань у своїй ніші. Чи варто казати, що так репутація спричинить високий рівень продажів?

Основні канали розповсюдження контенту:

  • власний корпоративний блог;
  • гостьовий блогінг;
  • корпоративна розсилка;
  • соціальні мережі;
  • профільні інтернет-видання.

Якісний контент не тільки зробить вас експертом в очах клієнтів, але й підійме позицію сайту в пошуковій видачі. Разом з грамотною SEO-оптимізацією, контент-маркетинг генерує органічний трафік, тим самим перетворює користувачів сайту на клієнтів.

Вартість впровадження контент-маркетингу залежить від масштабів рекламної кампанії. Скільки каналів комунікації плануєте охопити? Яка буде періодичність постингу контенту? Хто буде писати, ви або копірайтер? Відповіді на ці питання дадуть уявлення про витрати.

Незалежно від розмаху кампанії, будьте готові до того, що контент-маркетинг далеко не найдешевших метод просування. До того ж це не разова акція, і принцип “Заплатив та й забув” тут не спрацює. Необхідно регулярно публікувати та просувати корисний контент протягом довгого часу.

Influence-маркетинг

Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #6Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #7

Маркетинг еволюціонує, як і будь-яка інша сфера діяльності. Інфлюєнс-маркетинг мабуть один із нових джерел маркетингової еволюції, але вже настільки популярний, що ті, хто його не використовує, ризикують залишитись без конкурентної переваги.

Інфлюєнс-маркетинг – це реклама товарів/послуг через блогерів. Цей метод просування підходить всім, хто прагне привернути нову аудиторію та підвищити рейтинг бренду. Така реклама особливо актуальна для малого бізнесу.

Люди довіряють людям, а не бездушним банерам, тому інфлюєнс-маркетинг таких ефективний. Головне – знайти блогерів, котрі користуються авторитетом серед вашої ЦА.Навіть Навіть із усвідомленням, що інфлюенсер просуває товар не безкоштовно, люди будуть вірити йому більше, ніж рекламному ролику або банеру.

Вартість реклами в блогерів залежить від декількох факторів:

  • Формат контенту. Одна згадка в сторіз обійдеться недорого, але повноцінна рекламна кампанія з регулярним розміщенням постів різного формату, відео- та фотооглядів коштуватиме дорожче.
  • Кількість фоловерів у блогера. Це основний фактор, котрий впливає на ціну. В залежності від кількості підписників виділяють нано-, мікро-, мідл- та макроінфлюєнсерів. Блогер з невеликою аудиторією може погодитися на рекламу по бартеру, а багатомільйонник попросить близько 1000$ за пост.
  • Додаткові витрати. Якщо реклама продукту передбачає поїздки, реквізити та декорації, за них треба платити окремо.

Більше про просування через блогерів читайте у нашій статті “Як малому та середньому бізнесу продавати свій продукт через блогерів”.

Відеомаркетинг

В опозиції між переглядом двохвилинного відео та читанням статті, що займе 10-15 хвилин, багато-то віддасть перевагу відео. Продавцям варто це врахувати під час запуску реклами в інтернеті.

Відеомаркетинг вже давно не опціональний варіант, а must-have компонент успішної маркетингової стратегії. Якісний контент підвищує впізнаваність бренду та стимулює стосунки сповнені довіри із клієнтами. Різного роду відео можна та треба публікувати в Instagram, Facebook, YouTube и на платформах, де сидить ваша ЦА.

До відеоконтенту застосовуються ті ж правила, що і до письмового контенту: ролики мають бути інформативними та цінними для потенційних клієнтів. Не роздратовуйте людей, активним просуванням продукту, замість цього сфокусуйтесь на сюжеті відео. От кілька ідей того, що можна постити, щоб генерувати ліди, та підтримувати інтерес до свого бізнесу:

  • how-to відео (гайди);
  • експертна думка релевантна у вашій ніші;
  • огляди товарів/послуг;
  • відеовідгуки клієнтів;
  • історії з життя компанії та співробітників.

Що важливо пам’ятати під час створення відеоконтенту:

  • 90% онлайн-користувачів підтверджують, що відео впливає на їхні купівельні рішення.
  • Перша хвилина найважливіша у відео. Згідно з дослідженнями, 20% глядачів вимикають ролик через 10 секунд, 45% – через хвилину, 60% – через дві. Замість того, щоб “лити воду” сфокусуйтеся на користі.
  • Знайте свою аудиторію. Кожне відео повинно бути спрямованим на конкретних глядачів.
  • Не гоніться за спецефектами. Відео, в першу чергу, має розкривати подану тему.

YouTube також відмінно підійде для розміщення платної реклами, і от чому:

  • Ви можете самі задавати аудиторію, котрій буде показуватися відео.
  • Ви платите тільки, якщо користувач зацікавився продуктом, тобто подивився рекламний ролик 30 секунд або перейшов на сайт.
  • Платформа пропонує статистику взаємодій з оголошенням в режимі реального часу.
  • Кількість глядачів YouTube перевищує 1 млрд людей, відповідно у рекламодавців більші шанси охопити цільову аудиторію.
  • Під час роботи з YouTube, рекламодавець може налаштувати ефективний ретаргетинг – реклама буде показана тим, хто раніше відвідував сайт.
  • YouTube показує рекламу всіх користувачам незалежно від девайсу, з якого дивляться відео. Це важливо, оскільки переглядів з мобільного стільки ж, скільки з десктопних пристроїв.

Запустити рекламу на YouTube можна самостійно через YouTubeAds. Керування кампанії буде відбуватися через сервіс Google Ads. 

Контекстна реклама

Контекстна реклама – це відеооголошення, текстова та графічна реклама, котру бачить користувач, бувши в інтернеті. Рекламний контент відбивається на основі пошукових запитів користувачів, їхніх уподобань та поведінки в інтернеті. Для запуску контекстної реклами необхідний сервіс Google Ads або інший аналогічний від тієї пошукової системи, у якій ви збирається запускати кампанію. 

Давайте поглянемо на основні типи контекстної реклами. 

Пошукова реклама
Коли користувач шукає щось в пошуковику (Google, Bing, Yahoo, Mail.ru та інші), перші результати є пошуковою рекламою. Це 2-3 позиції над органічною видачею з маркуванням “Реклама”.

Плюси такого просування: сайт буде показано тим, хто потенційно зацікавлений у вашому продукті; це економічно вигідно, оскільки рекламодавець платить за клік.

Мінуси: споживачі схильну ігнорувати такий вид реклами, більше довіряють органічній видачі.

Товарні оголошення (Google Shopping Campaign)
Товарні оголошення – невелика товарна галерея з актуальною продукцією. Вона знаходиться над органічною видачею або праворуч від неї. Такий вид контекстуальної реклами особливо актуальний у e-commerce, тому що багато-хто з користувачів не йдуть далі пропозицій на початку пошукової видачі.

Щоб налаштувати товарні оголошення, продавець створює фід (файл, який містить інформацію про товари) у Google Ads. Що повніше фід, то більше шансів, що користувач перейде по ньому на сайт.

Оплата, як і у випадку з пошуковою рекламою, стягується за клік. PPC-модель є суттєвою перевагою контекстної реклами.

Відеореклама
Якщо бюджет дозволяє створити рекламний ролик, для розміщення краще обрати YouTube. Щоб запустити відео, у Google Ads в меню “Кампанії” додайте нову та оберіть її ціль. Укажіть відео які тип кампанії. Щоб ролів показували разом з контентом, релевантним вашому бренду, оберіть Стандартні ресурси в меню “Тип ресурсу”. Останній крок – додавання каналів або відеороликів для ефективного таргетингу.

Реклама на YouTube – це ефективний інструмент для збільшення впізнаваності бренду та охоплення аудиторії. Єдиний мінус пов’язаний з вартістю створення якісного ролика. Що стосується оплати, то тут також діє PPC-модель, а додатковий таргетинг оплачується окремо.

Реклама в мережі
У Google та аналогічних платформ є різноманітні ресурси, котрі входять в їхні партнерські мережі рекламних систем. Наприклад, мережа Google має 35 млн сайтів та додатків. Працює це за останнім принципом – навіть якщо користувач не шукає щось конкретне в пошуковій системі, опинись він на одному з сайтів-партнерів, йому покажуть ваше оголошення.

Є дві умови: сайт на котрому відбивається реклама, повинен належати до тематики вашого бізнесу; реклама буде показана користувачам, котрі раніше цікавилися вашою продукцією (заходили на сайт або додавали товар у кошик).

Під час налаштування такох реклами, ви, як рекламодавець, можете таргетувати аудиторію за віком, інтересам та іншим факторам.

Найефективніші типи офлайн-реклами

Офлайн-реклама все ще актуальна для багатьох видів бізнесу. Все залежить від особливостей продукції та цільової аудиторії. Ми пропонуємо ознайомитись з трьома видами офлайн-реклами, котрі не тільки не втрачають позиції у сфері просування товарів, але і, навпаки, приваблюють аудиторію та стимулюють продажі.

Телебачення

Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #8Ефективна реклама: на які інструменти варто витратити гроші #9

Телевізійна реклама є частиною маркетингової стратегії, але не єдиним її компонентом. Реклама на TV ефективна серед аудиторії від 40 років і старше.

Попри те, що багато-хто вважає TV-рекламу застарілим інструментом просування, великі компанії надають перевагу телевізійним роликам з наступних причин:

  • Попри активний розвиток стрімінгових платформ, кількість телеглядачів все одно продовжує зростати з року в рік. Так, за даними сервісу Statista, 2021 року телевізор збирав біля своїх екранів 5,36 млрд осіб, у 2022 — 5,41 млрд. І прогнозується, що до 2026 року кількість глобальна глядачів зросте до 5,66 млрд. 
  • На відміну від інтернет-реклами, котра з’являється на сайтах без згоди користувача та відволікає від інших занять, ТБ-реклама не відриває глядача від важливих справ.
  • Люди дивляться телевізор, щоб розслабитися або відірватися. У такому стані вони краще фокусуються на меседжі, котрий ви хочете донести.
  • Дослідження показали, що насправді реклама подобається глядачам, і багато-хто додивляється ролики до кінця.
  • Висока вартість телебачення та широке охоплення аудиторії надає певний елемент престижу ТV-рекламі, що стимулює довіру з боку потенційних покупців.

Щоб замовити рекламу, зверніться до адміністрації каналу, який вас цікавить або до рекламних посередників. Вартість буде залежати від багатьох факторів: частотність показів, час трансляції, сезон, регіон, тощо.

Зовнішня реклама

Відповідно до Arbitron National In-Car Study, 71% опитаних неусвідомлено звертають увагу на білборди під час поїздок. 56% розповідають про те, що побачили на борді, якщо реклама була смішною, або цікавою. Водночас тільки 30% респондентів сказали, що дивляться на номер телефону або адресу сайту компанії. Це каже про те, що зовнішня реклама гарна для закріплення образів у свідомості користувача, а не для активних продажів. Але гарна впізнаваність бренду тісно зв’язана зі збільшення прибутків.

Ціна зовнішньої реклами залежить від її формату (білборд, плакат на дошці оголошень, банерна розтяжка) та місце розташування (центр міста, повз дороги, околиці). Замовити зовнішню рекламу можна в інтернеті.

Іміджева продукція

Іміджева продукція – це будь-яка річ, на котру нанесений ваш логотип або назва бренду. Не варто нехтувати цим видом офлайн-реклами з наступних причин:

  • 85% користувачів звертаються до компанії після отримання брендованої продукції.
  • Іміджеві товари стимулюють лояльність клієнтів.
  • Щоденне використання такої продукції призведе до того, що користувачі запам’ятають вашу компані. Щоб іміджеві товари використовувалися, вони мають бути практичними. Це можуть бути чашки, сумки для походів у магазин, кепки, пляшки для води.
  • Іміджева продукція допомагає закріпити рівень впізнаваності бренду.
  • Покупці охоче рекомендують бренд, якщо отримати у подарунок мерч.

Роздавати брендовані товари можна через колаборації з іншими онлайн-торгівельниками, розіграші та акції у соціальних мережах. Також відправляйте мерч разом із замовленням у якості подарунку або продавайте його за доступними цінами.

Основні помилки при виборі реклами

Люди не люблять, коли хтось вдирається в їхній інформаційний простір та впливає на купівельне рішення. Рекламу важко назвати чиїмось видом контенту, тому що саме це вона і робить.

От ще кілька причин, через які люди блокують рекламний контент:

  • 73% користувачів не подобається, коли реклама неорганічно інтегрована на сайт. Виникає відчуття, що продукт невправно нав’язують.
  • 55% людей закривають рекламу, тому що вона дратує. Фактори, які викликають подразнення: занадто головний звук відеоролика, банер розміром з вебсторінку, зневажливий контент.
  • 54% відвідувачів сайту покинуть сторінку через те, що реклама гальмує швидкість завантаження. Вони не будуть закривати її, а просто одразу перейдуть на інший ресурс.
  • 46% закривають рекламний контент, тому що він нерелевантний їхнім інтересам. Понад 80% опитаних користувачів сказали, що хотіли б мати можливість фільтрувати рекламу та бачити тільки ту, котра відповідає їхнім потребам.
  • 31% схвильовані тим, що їхня особиста інформація стає загальним надбанням маркетологів.

Згідно з цією статистикою зрозуміло, що основна помилка рекламодавців це просування нерелевантного контенту.

Якою б гарною не була ваша реклама, головне – донести її до зацікавленого глядача, в іншому випадку, результату не буде. Пізнайте свою ЦА та інвестуйте в ті види реклами, котрі знаходять відгук у серцях споживачів. Не бійтеся пробувати різні інструменти та аналізуйте їхню ефективність. З часом ви обов’язково зрозумієте, які види просування найкращі для вашого бізнесу.

Faq

Навіщо важливо обирати правильні інструменти для реклами?

По-перше, це потрібно для того, щоб сформувати позитивний образ продукту та привернути увагу до бренду. По-друге, треба досягти довготривалого ефекту від кампанії. По-третє, врешті-решт, необхідно отримати максимальну вигоду. Без дійсно продуманої реклами продукт перестає бути цікавим, а бізнес втрачає потенційних клієнтів.

Які інструменти реклами найбільш ефективні?

Найбільш ефективними є: контент-маркетинг — привернення уваги ЦА цікавим контентом; Influence-маркетинг — реклама товару чи послуги через лідерів думок; відео-маркетинг — використання рекламних роликів; контекстна реклама — рекламний контент відображається на основі пошукових запитів користувачів, їхніх уподобань та поведінки в інтернеті.