Блог

Як створити логотип компанії?

17 березня 2020 р.

Як створити логотип компанії? #1

Логотип для сайту, компанії чи бренду, як обличчя знайомої людини. Можна забути ім'я, якщо спілкувалися рідко, але погляд виділить його з натовпу, а мозок змусить підійти і привітатися.

Логотип повинен виробляти такий же ефект - запам'ятовуватися і привертати увагу. Це особливо важливо для молодих компаній, адже стильний логотип додасть балів на старті та підвищить впізнаваємість бренду.

Як правильно зробити логотип - хороший, красивий, індивідуальний, що виділяється серед конкурентів і викликає позитивні асоціації?

Давайте розбиратися.

Що таке логотип

Перед тим як вирішувати задачу, треба її правильно поставити. Для цього треба розуміти, що таке логотип по суті, які функції він виконує і яких буває видів.

Як герб є державним символом, так логотип - це символ компанії, який впливає на сприйняття бренду громадськістю. У ньому повинен бути сенс: відображення суті компанії, її цілей або політики.

Його завдання - вселити позитивний образ, який спливає в голові, коли згадується бренд, побудувати імідж і підкреслити серед списку конкуруючих компаній.

На нього покладені важливі функції:

  • Впливати на клієнта на емоційному рівні, і стимулювати до запам'ятовування бренду.
  • Стильно виглядати на будь-якому носії: візитній картці, сайті, групі, футболці чи запальничці.
  • Візуально доносити до споживача інформацію про діяльність компанії, її принципи або призначення послуги.
  • Бути унікальним. Цього вимагає закон і здоровий глузд.
  • Викликати позитивні асоціації.

Як втілити в реальність всі рекомендації, зараз з'ясуємо, а поки визначимо види лого:

Графічний. Тип, який використовують безліч компаній, і знаходяться вони на Олімпі бізнесу. Складається з символів або знаків, як зробили, наприклад, Apple, Twitter.

Ще він може бути абстрактним, як у Nike - лого з незначним ребрендингом існує з 1971 року, і моментально згадується, варто почути назву компанії.

І може бути логотип з персонажем, який є талісманом бренду і використовується в рекламі. Пригадується Містер Пропер, або полковник Сандерс з KFC. Мається на увазі, що персонаж повинен мати у своєму розпорядженні аудиторію і викликати довіру до продукту. Тут є проблема з довговічністю, адже логотип фірми повинен залишатися актуальним через багато років. Ще важливо, щоб персонаж, через якийсь час не став викликати почуття роздратування, коли реклами занадто багато. До кого з рекламних героїв ви до сих пір ставитеся з теплотою, крім котиків?

Графічний логотип - відмінний варіант для виведення бізнесу на міжнародну арену. Символи та кольори сприймаються однаково людьми на планеті, по більшій частині.

Текстовий. Відразу слід сказати - це абревіатури. Всі знають NASA, але мало хто знає розшифровку (не шукайте, це - National Aeronautics and Space Administration). Той же Hewlett-Packard відомий як HP. Стосується і телевізійних каналів: СТБ, НТН, ICTV, і так далі.

Також в категорію потрапляють повні назви торгових марок: Samsung, Google - що скорочувати в одному слові? Хоча, Google зробив це в пошуковому рядку. Коли бачиш букву G, то розумієш, хто за нею стоїть.

Тут важливо правильно використовувати шрифт, але про це трохи далі.

Змішаний. В таких лого присутній і текст, і картинка. Burger King, Intel - хороші приклади лого. Плюс в тому, що такі логотипи можна використовувати окремо, як McDonald's. Одна буква або повна назва компанії - обидва варіанти викликають думки про їжу.

Зробити емблему теж можна в цій категорії. Гідність таких логотипів оцінили виробники автомобілів, більшість ВНЗ і, колись, дворяни на своїх гербах.

Логотип може бути з яскравим фоном, зовсім без фону або на прозорому тлі; акварельний або чорно-білий; круглий, квадратний чи безформний; статичний або навіть анімований. Будь-яка композиція і формат лого повинні відповідати головній вимозі - привертати увагу аудиторії.

Способи створення логотипу

Розглянемо п'ять варіантів. Йдемо по порядку.

1. Зробити самостійно

Розробити свій логотип самостійно - безкоштовний спосіб, коли ви витрачаєте тільки свій час. Єдиний, але істотний мінус в тому, що часто після подібних спроб колеги і родичі, при погляді на результат, безуспішно приховують посмішки.

Але якщо знаєте, що підійшли до справи грамотно, як досвідчений дизайнер, є талант до малювання і розумієте як працювати з векторними зображеннями - не звертайте уваги. Можливо, це геніально, і вам вдалося втілити все задумане.

Головне, не забувати про те, що коли готуєте приманку, вона не повинна подобатися вам - вона повинна подобатися тому, на кого ви полюєте.

2. Недорого замовити

Великі плани, але бюджет обмежений. Стів Джобс починав так само.

Глобальна мережа пропонує безліч варіантів бірж фріланса в світовому масштабі. Там збираються виконавці, які недорого можуть зробити роботу, щоб створити собі аргументи для більш дорогих замовлень - портфоліо.

Це як азартна гра, а не безпрограшна лотерея. Гарантій немає і, швидше за все, щоб отримати вихідні логотипу, доведеться платити - уточнюйте заздалегідь.

Можливо, вам попадеться виконавець, який в майбутньому отримає світову популярність і великі гроші, хто може знати? Логотип Nike обійшовся власнику в 35 доларів, виданих студентці коледжу. Заради справедливості, варто відзначити - в результаті вона отримала в подарунок 500 акцій компанії, коли вони коштували вже близько мільйона.

Хороший стимул для дизайнерів, які працюють на портфоліо, робити роботу якісно, ​​чи не так?

3. Конструктори в інтернеті

Швидкий спосіб. За кілька хвилин сервіс генерує логотип і дає можливість побачити, як лого буде виглядати на різних носіях: в документах, на візитних картках, на футболці або соцмережах.

Але справа в тому, що всі графічні зображення беруться на безкоштовних стічних сервісах, і користуватися ними може хто завгодно. Так що не дивуйтеся, якщо побачите такий же логотип у іншій компанії, з іншою назвою.

4. Студія дизайну

У таких конторах якісний результат гарантований, ви отримаєте продуманий професійний малюнок.

Правда, іноді за невиправдано високою ціною. Сюди входить відсоток за оренду приміщення, зарплата персоналу, в загальному, багато такого, що не має прямого відношення до вашого замовлення.

Вартість в маркетингових агентствах і студіях дизайну починається від 1000 доларів.

5. Вільний художник

На біржі фрілансу можна отримати логотип не гірше, ніж в студії, але в два рази дешевше. Все, що вам треба, це знайти професійного дизайнера.

У цьому вся хитрість. На біржах зареєстровані сотні виконавців, і знайти серед них профі буває важко і забирає багато часу.

І є ризик нарватися на безвідповідального виконавця, який хоч і робить якісну роботу, але зриває терміни, а то і зовсім може пропасти.

Біржа може повернути гроші, якщо ви проводили безпечну угоду, але не втрачений час. До того ж, більшість профі працює по передоплаті.

Сервіси для створення логотипів

Як вже говорилося, графічні зображення на онлайн-сервісах неунікальні, але деякі конструктори дають можливість редагувати картинки. Це допоможе максимально знизити ризик зустріти аналогічний логотип у компанії конкурента - навряд чи він персоналізує його так само, як ви.

Три кращих сервіса за оцінками користувачів:

  • Logotypemaker. Просте і зручне створення логотипу. Вподобані іконки можна позначити як обрані, щоб пізніше порівняти кілька варіантів. Є логотипи, які можна скачати безкоштовно, є платні варіанти. Ціна - 25 доларів. Будь-яку іконку можна поліпшити за своїм смаком, можливості редагування досить широкі.
  • Designmantic. Після назви і вибору сфери діяльності, можна додати слоган компанії. Подивитися логотип в різних колірних варіантах перед тим, як приступати до редакції. Безкоштовних варіантів немає, вартість скачування лого - 37 доларів. Доступні PDF (vector), JPEG та растрове зображення в PNG.
  • Graphicsprings. Початок процесу такий же самий, як в інших сервісах: вибір категорії, назва компанії і, за бажанням, слоган. Іконки можна сортувати за популярністю або датою. Можна змінити в редакторі шрифт, колір, розміри елементів, додати об'єкти і багато іншого. Ціна логотипу 50 доларів, бувають акції і знижки, тоді буде дешевше. Також можна замовити унікальний логотип за 150 доларів.

Навіть якщо вас не покидає думка, як зробити логотип самому, варто відвідати ці сайти в пошуках натхнення.

Вибір кольору логотипу

Правильний вибір кольору відповідає за емоційне сприйняття бренду людиною. Психологи давно відзначили, що перше враження при знайомстві формується в перші 90 секунд. До 90% першої оцінки грунтується на кольорі, адже він безпосередньо звертається до емоцій.

Щоб зрозуміти, який колір або їх комбінація підійдуть для вашої компанії, треба їх розшифрувати, зрозуміти, які асоціації вони пробуджують.

  • Чорний. Високий клас, авторитетність, стиль, міць, прагнення до мети.
  • Білий. Чистота і свіжість. Сильні комбінації - білий з червоним, білий з чорним.
  • Зелений. Відкритість, прагнення до динамічного розвитку, екологічність, безпека.
  • Синій. Надійність, професіоналізм, успіх, серйозне ставлення до справи.
  • Фіолетовий. Творчість, унікальність, таємниця, величність, досконалість, розкіш. Світлі відтінки кольору - романтика і безтурботність.
  • Червоний. Влада, пристрасть, що привертає увагу, агресивний колір.
  • Жовтий. Позитив, тепло в поєднанні з сусідніми відтінками в кольоровому колі. Жовтий з чорним - попередження, відчуття тривоги. Складний колір, який треба використовувати в міру, інакше важко спрогнозувати ефект.
  • Помаранчевий. Динаміка, прагнення до контакту, відкритість, позитив, сучасність.

Не тільки колір або графічний образ роблять логотип видатним. Іноді важко зрозуміти, чому він так врізається в пам'ять. Можливо, це шрифт.

Підбір відповідного шрифту

Шрифт на логотипі несе посил не менш важливий, ніж інші елементи. Наприклад, серйозна організація, яка використовує в логотипі дитячий веселий шрифт, буде виглядати досить дивно.

Щоб правильно вибрати шрифт логотипу, треба відповісти на кілька запитань:

  • Яку інформацію вам треба донести аудиторії? Який імідж ви будуєте?
  • Хто ваша аудиторія? Які якості вона оцінить - креативність, надійність, стабільність, ще щось?
  • Як кількома словами можна охарактеризувати вашу компанію?

Шрифт впливає на сприйняття не менше кольору, тому важливо виходити з відповідей на ці питання, і вибирати шрифт відповідно до мети. Особисті уподобання краще посунути в сторону, в цьому випадку.

Дотримуйтеся простих правил вибору шрифту:

  • Якщо концентрація в логотипі робиться на графіку - шрифт повинен гармоніювати з дизайном і не відволікати від головного, ключового елементу.
  • Простий шрифт на логотипі краще, так як буде добре читатись навіть на емблемі невеликого розміру.
  • Не забувайте, що логотип повинен бути довговічним. Занадто популярний шрифт зараз, через пару років може стати дратівливим чинником, і його використання можуть порахувати поганим тоном.
  • Не ігноруйте простір між символами: коли воно занадто широке - логотип може здатися світлим і повітряним; коли занадто вузьке - незручним і тісним.
  • Чи не комбінуйте надто схожі шрифти, контраст більш доречний. Але контраст не в шрифтових настроях, а в різних кресленнях схожих сімейств шрифтів.

Чарівна кнопка, натиснувши на яку можна отримати лого, що відповідає всім вимогам, відсутня в природі. Але якщо ви твердо вирішили самі намалювати логотип, вам знадобиться комп'ютер, відповідна програма, в якій можна створити векторне зображення, поекспериментувати з кольором і шрифтами.

Це може бути додаток Adobe Illustrator, спеціально розроблений для цих цілей; онлайн-фотостудія Adobe Photoshop Lightroom; комусь буде зручніше CorelDRAW або Figma. Той же Microsoft Word, якщо вже встановлений у вас, може продемонструвати величезну кількість шрифтів.

Корисні поради при розробці лого

Наостанок поміркуймо, як створювати логотипи так, щоб уникнути грубих помилок.

  • При слові «міжнародний» на думку спадає зображення земної кулі, «ідея» - палаюча лампочка і тому подібні кліше. Уникайте їх. Унікальністю тут не пахне.
  • Не приходить ідея лого? Спробуйте пошукати ключові слова в Яндексі або Гугл, подивитися видачу картинок за запитами для натхнення.
  • Робіть начерки на папері, так набагато швидше прийдете до результату. Нехай малюнки виглядають криво, головне - правильне розуміння ідеї і подача. Photoshop потім все виправить.
  • Вибирайте простий і легкий шрифт для читання, незалежний від модних тенденцій і відповідний бренду.
  • Зберігайте порожню зону навколо логотипу - так він стане легше для сприйняття.
  • Перевірте, щоб логотип добре читався на темному тлі, або зробіть кілька варіантів лого для різних фонів.
  • Відтинайте всі зайві і безглузді деталі, вони відволікають і ні про що не говорять. Сумніваєтеся - сміливо видаляйте.
  • Зверніть увагу на адаптивність логотипу. Розмір екранів ноутбука і смартфона помітно відрізняються, а просте зменшення розміру лого може бути не кращим рішенням.
  • Уважно розгляньте логотип з усіх боків: зверху, знизу, збоку. Все гаразд? Просто іноді можуть з'являтися асоціації з образом, який зовсім не планувався.

Ще один важливий момент. Подивіться на лого конкурентів, і зробіть навпаки. Використовуйте інші кольори і ідею - так аудиторія не може заплутатись, а ви не будете виглядати наслідувачем. Одна з функцій логотипу - виділити компанію серед схожих.

Робіть ваші лого з родзинкою - люди це оцінять і запам'ятають.

Faq

Чому логотип важливий для компанії?

Логотип є важливим для бізнесу, адже він сприяє ідентифікації вашого бізнесу на фоні конкурентів, окрім того, він дозволяє швидко привабити увагу аудиторії, а ще — передати головні цінності вашої компанії. Після взаємодії з вашим бізнесом клієнти саме через логотип згадують ваш бренд та враження, яке він справляє. Це впливає на кількість покупок та прибутків.
 

Чи потрібно наймати професійного дизайнера для створення логотипу?

Загалом логотип можна зробити самостійно, але тільки за умови, що ви маєте потрібні здібності або навички: тобто добре вмієте малювати та володієте графічними редакторами. Також існують спеціальні додатки та сервіси, які можуть допомогти вам створити логотип: Logotypemaker; Designmantic; Graphicsprings. 
 

Як вибрати кольори та шрифти для логотипу?

Щоб обрати колір логотипу, важливо розуміти враження, яке кожен колір справляє на глядача. Наприклад, білий символізує чистоту та свіжість, а синій — надійність і професіоналізм, помаранчевий — це динаміка, прагнення до контакту, позитивність сучасність. Аби краще в цьому розібратися варто прочитати спеціалізовану літературу, а також подивитися на логотипи відомих у світі компаній.
Що стосується шрифтів, то вони повинні відповідати діяльності вашої компанії. Наприклад, якщо ви виробляєте складну техніку, а в логотипі використовуєте дитячі шрифти, у потенційного клієнта виникне дисонанс. Так само й навпаки: якщо ви відкриваєте дитячий центр, а на логотипі у вас складний готичний шрифт, скоріше за все ваша аудиторія його не оцінить.