Блог

Огляд CMS Wordpress: що це, плюси та мінуси, приклади сайтів на Вордпресс

22 червня 2020 р.

Огляд CMS Wordpress: що це, плюси та мінуси, приклади сайтів на Вордпресс #1

CMS Wordpress – це найпопулярніший движок, за допомогою якого успішно функціонують різні платформи, починаючи від блогів і закінчуючи найпопулярнішими майданчиками світу. Вам ймовірно знайомі такі ресурси, як Forbes, The New Yorker, Vogue, People Magazine і The Wall Street Journal. В основі цих інформаційно-розважальних порталів лежить WordPress. Він же використовується для Білого Дому і NASA.

Якщо ви плануєте проектувати сайт, вам не обійтися без WordPress. Це доступний і легкий у використанні інструмент. Не обов'язково бути IT-генієм, щоб розібратися з тим, як працює система. Базове розуміння WordPress-функціоналу - все, що потрібно знати для формування приголомшливого проекту.

У цій статті ми розглянемо наступне:

  • що таке Wordpress
  • функціональні можливості
  • плюси і мінуси системи
  • які сайти можна отримати за допомогою даного сервісу
  • як кастомізувати дизайн і додати потрібний функціонал
  • SEO-оптимізація або, що зробити, щоб Google помітив вас
  • вартість використання конструктора
  • інтернет-магазини на Wordpress (приклади)

Що таке Wordpress: Експрес-курс в одній статті

Спочатку WP був створений для ведення блогів. У 2003 році Метт Мулленвег і Майк Літтл розробили систему управління контентом, щоб люди ділилися інформацією в інтернеті. Але, незабаром, функціонал і можливості платформи збільшувалися, перетворюючи її в універсальний конструктор для сайтів будь-якого виду.

Зараз Wordpress – це найпопулярніша система в світі. Її активно використовують для створення публікацій, дизайну, віджетів та інших елементів, з яких складається сайт. Простіше кажучи, все, що потрібно для формування онлайн-ресурсу може бути згенеровано за допомогою WordPress. Чи потрібно для цього знати мови програмування? Буде плюсом, але зовсім не обов'язково!

Різниця між WordPress.com і WordPress.org

Коли ви шукаєте WordPress в Google, пошукова система видає два сайти, а саме WordPress.com і WordPress.org. Це різні портали, і кожен з них має свої функції і цільову аудиторію. Який потрібен вам?

WordPress.org – це платформа, про яку йде мова в цій статті. Простими словами, це "справжній" WordPress, і дане ПЗ рекомендують для створення сайтів.

Що таке WordPress.com? Це хостинг, створений співзасновником WordPress Меттом Мулленвег. З його допомогою можна завести блог, але майте на увазі наступні функціональні обмеження:

  • ресурс видалять, якщо вважатимуть, що він йде врізнобій з умовами використання;
  • WordPress.com розміщує рекламу на сайтах, які працюють за безкоштовним планом тарифікації;
  • щоб мати особистий домен, необхідно встановити преміальний або бізнес тариф;
  • коли користувач хоче розмістити оголошення, він змушений подати заявку на рекламну програму від WordPress.com (свою рекламу розміщувати не можна);
  • невигідні умови для e-commerce, так як платформа не пропонує вбудовані платіжні шлюзи та інші плюшки для онлайн-магазинів.

Функціональні можливості

WordPress - ідеальне рішення для новачків, які хочуть запустити свої перші проекти. Як ми говорили раніше, знання мов програмування не обов'язкове, так що не варто записуватися на курси "Програмування для чайників" та інші інтенсиви. База плагінів, число яких поповнюється щодня, дозволяє отримати сайт в найкоротші терміни, не докладаючи великих зусиль.

WP-конструктор також користується попитом серед досвідчених розробників, які за рахунок відкритого коду движка і детальної документації можуть удосконалити функціонал своїх проектів самостійно. WordPress працює з основними мовами програмування: HTML, CSS, JavaScript і PHP, на якому був написаний конструктор.

Хто б не взявся за розробку сайту на WordPress, простота використання і комплексні функціональні рішення відповідають потребам і навичкам кожного.

Давайте пройдемося по базовим властивостями WordPress. Використовуючи цей движок, ви можете:

  • створювати, редагувати та видаляти сторінки;
  • взаємодіяти з контентом за допомогою текстового редактора Gutenberg, який працює в візуальному і html режимах;
  • підключити або відключити коментарі, вибрати потрібний формат;
  • придумати відповідний для вашого бізнесу URL;
  • додавати різні рубрики, RSS стрічки і вікна введення пошукових запитів;
  • редагувати зображення;
  • керувати медіа-файлами.

Само собою, це тільки мала частина можливостей WordPress. Основний багаж властивостей привносять шаблони, віджети і плагіни. Вони значно розширюють функціонал сайту, і спрощують процес його створення.

Все, що потрібно знати про плагіни

CMS Wordpress – це конструктор, який підійде для створення простого блогу. Використовуючи плагіни, можна запросто проектувати більш складні сайти. Плагін являє собою невеликий скрипт, який додає різні функції в будь-який проект. В офіційному каталозі WP близько 57 тисяч безкоштовних варіантів, не рахуючи безперервно зростаючого числа преміум модулів.

Завдання, які вирішують плагіни, варіюються від забезпечення безпеки до удосконалення юзабіліті. Більш того, власники сайтів можуть прибрати спам в коментарях, поліпшити показники SEO і багато іншого. Будь-яка функція, яку ви б хотіли бачити на своєму сайті ймовірно вже представлена у вигляді плагіна. Раніше встановлені розширення не вимагають переустановлення після кожного апдейта. Однак, їх краще деактивувати перед оновленням системи.

Як говорилося вище, знаючи мову PHP, користувачі без зусиль адаптують готові рішення під свої потреби. Навик програмування – не є обов’язковим атрибутом, але буде істотним плюсом. І ось чому: велика кількість розширень призводить до перевантаження сервера, некоректної або повільної роботи ресурсу. Як нейтралізувати невигідну для вашого бізнесу ситуацію? Вибрати тариф на хостингу дорожче. Це вирішить проблему надмірного навантаження на сервер. Додавання плагіна кешування - ще один спосіб усунення цього недоліку. Плюс WordPress в тому, що кожен знайде для себе оптимальне рішення. Все залежить від уподобань та кваліфікації.

Крім розширень, на WordPress є різні теми. Застосовуючи їх, ви не тільки зміните вигляд сайту, але й активуєте нові функції. В арсеналі WP більше 10 000 варіантів. Система готових шаблонів поповнюється день у день і представлена платними та безкоштовними опціями.

Як почати працювати з WordPress?

Перед тим, як надати вам покрокову інструкцію створення сайту на WP, давайте ознайомимося з парою термінів, а саме "хостинг" і "домен".

Хостинг – це сервіс, який зберігає ваш сайт на віддаленому сервері. До нього користувачі підключаються щоразу, коли вводять адресу або назву вашого ресурсу. Дана послуга надається приватними особами або компаніями і необхідна для відображення сайту в мережі 24/7.

Домен – це ім'я, яке присвоюється кожному ресурсу в інтернеті в момент його створення. Виглядає це так: wordpress.com, interkassa.com.

Тепер до справи. Щоб почати працювати на WordPress, в першу чергу необхідно укласти договір з хостинг-провайдером, і придбати домен. Врахуйте, ненадійна хостингова компанія з ймовірністю в 100% зіпсує ваш сайт і буде пригальмовувати його роботу. Що потрібно знати, вибираючи хостинг? Зверніть увагу на ці фактори.

  • Час завантаження. Чим швидше – тим краще. Орієнтуйтеся на показники 400 - 700 мілісекунд.
  • Час функціонування. В ідеалі вам потрібні всі 100%, але цей показник далекий від дійсності. Не погоджуйтеся на послуги компанії, яка пропонує менш 99,95%.
  • Безпека. Хостинг грає істотну роль в забезпеченні захисту даних. Переконайтеся, що компанія надає SSL-сертифікат, опцію резервного копіювання та захист конфіденційності домену.
  • Супровід клієнтів. Провайдер повинен надавати допомогу швидко і ефективно. Уточніть це до реєстрації.

WordPress рекомендує використовувати Blue Host, Site Ground, Dream Host. Звичайно, ви можете довіритися рекомендаціям знайомих або свого особистого досвіду та скористатися послугами будь-якої іншої компанії.

Головне правило: ніколи не нехтуйте хостинг-провайдером. Більше половини користувачів не чекатимуть завантаження сайту більше 3 секунд. Проблеми з безпекою неминуче ведуть до фінансових втрат і удару по репутації. Жоден користувач не повернеться до вас, якщо його дані якимось чином постраждали на вашому сайті.

Придумуючи домен, зупиніться на назві вашої організації / бізнесу. Використання ключових слів у цьому випадку не сприяє просуванню в пошуковій видачі. Ваше завдання - вказати простий домен, який легко запам'ятати.

Після того, як ви придбали хостинг та домен, WP буде встановлено автоматично або вам доведеться зайнятися цим самостійно. У розділі "Каталог CMS" (може називатися по-різному в залежності від використовуваного провайдера), знайдіть WordPress та натисніть "Встановити". Далі, через адмін-панель пройдіться по налаштуваннях, додайте шаблон і плагіни.

Переваги та недоліки WordPress

WP-сервіс має безліч переваг, однак навіть сама бездоганна система не без своїх вад.

Плюси

  • Доступність. Вам необхідно платити хостинговій компанії, і в WP-каталозі безліч платних тем та розширень. І все ж, саме програмне забезпечення WordPress безкоштовне, що істотно виділяє його серед альтернативних конструкторів.
  • Можливість підключення розширень. Навіть людина, яка далека від програмування, зможе перетворити сайт завдяки великій екосистемі плагінів і тем.
  • Велика кількість навчальних матеріалів в мережі. Інтернет переповнений всілякими курсами, тренінгами, YouTube уроками, статтями та гайдами по WordPress. Ви знайдете відповідь на абсолютно будь-яке питання, що стосується WP, варто тільки правильно сформулювати запит в Google.
  • Проста установка і апдейт. Якщо ви вмієте користуватися комп'ютером, вважайте, що у вас вже є сайт на WordPress. Оновлення також вимагають декількох натискань мишки.
  • Доступне управління. Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс дозволяє писати, редагувати і завантажувати медіа-файли / публікації, додавати теми / плагіни та інше.

Мінуси

  • Безпека. Питання захисту веб-сайтів викликає все більшу стурбованість, і, на жаль, репутація в області безпеки WordPress не бездоганна. Модулі безпеки вирішують цю проблему, але далеко не у всіх випадках.
  • Перевантаження сервера. Ми раніше згадували про цей недолік. Чим більше встановлених розширень, тим ймовірніше, що швидкість завантаження сторінки буде менше.
  • Заспамленість. Варто встановити неякісний модуль, що містить помилки, і на ваш сайт будуть потрапляти спам-коментарі разом зі стороннім контентом. Уважно вивчайте опис розширення, звертайте увагу на рейтинг, коментарі та рекомендації.
  • Труднощі управління. Незважаючи на просту для розуміння адмін-панель, ви повинні розуміти, що хостинг, оновлення, безпека та інші нюанси лягають на ваші плечі. Якщо ви не здатні тримати все під контролем, навіть зручний для користувача WP може доставляти вам проблеми і клопоти.
  • Вартість. Скільки заплатите - стільки отримаєте. Сайт на WP не буде повністю безкоштовним. Безпека, захист від спаму, хостинг, дизайн і розширення коштують чималих грошей.

Які види сайтів можна створювати на WordPress?

WordPress використовується великим бізнесом і приватними особами. Цей сервіс відмінно підходить як для створення невеликого блогу, так і для сайтів цілих корпорацій. Про деякі ресурси, створені на WordPress, ми згадували на початку статті. Ось ще яскраві приклади сайтів.

  • angrybirds.com - навіть якщо ви не грали в цю гру, швидше за все ви знаєте цих "Злих Птахів".
  • sonymusic.com - музична площадка, яка належить другій за величиною звукозаписній компанії.
  • sylvesterstallone.com - актори і виконавці мають сайти-портфоліо. Сильвестр Сталлоне не виняток. До речі, сайти Бейонсе, Снуп Дога, Роллінг Стоунз і багатьох інших артистів також працюють на WP.
  • techcrunch.com - популярне видання на просторах інтернету про передові технології, стартапи та інновації.
  • blogs.microsoft.com - Біл Гейтс, CEO корпорації Microsoft і мільярдер, також довірив своє дітище WordPress.

Отже, які сайти створюють на WordPress? Будь-які! Все залежить від ваших цілей і бажань. Бізнес-платформи, портфоліо, блоги, благодійні ресурси, інтернет-магазини і список на цьому не закінчується. Технології WP дозволяють запустити проект будь-якої складності, будь-то величезна торгова площадка, односторінковий сайт або музичний портал.

Дизайн

Співробітники Стенфордського веб-дослідного інституту з'ясували, що 78% користувачів складають думку про сайт виходячи з його дизайну. На щастя, з тисячами готових до використання WP-тем, користувачі можуть підібрати шаблон, який буде гармонійно виглядати на сайті. У скарбничці WordPress знайдуться макети для будь-якого бізнесу.

Встановити тему дуже просто. Проблема виникає при виборі шаблону. Вам доведеться переглянути десятки, а то і сотні шаблонів, але за підсумком ви отримаєте привабливий ресурс, відповідний вашим індивідуальним потребам.

Щоб додати шаблон, відкрийте розділ Appearance (Зовнішній вигляд) >> Themes (Теми). Коли перед вами відкриється каталог всіляких варіантів, застосуйте фільтр. Як тільки ви зробили вибір, натисніть на кнопку Install (Встановити).

Пам'ятайте, що ви можете подивитися превью теми, тому не варто поспішати з установкою, заміна буде коштувати чимало зусиль. Визначте свої цілі. Чого ви хочете від користувачів? Якщо потрібно привернути увагу до нового контенту, помістіть оновлення на хоумпейдж. Прагнете розповісти про свою компанію? Тоді рубрика "Про нас" повинна бути на видному місці, а не ховатися в футері. Сподіваємося, ви зрозуміли принцип.

Блоковий редактор Gutenberg

Шаблонів багато, але не всі вони поєднуються з п'ятою версією WordPress. Справа в тому, що в WP 5.0 з'явився редактор Gutenberg, тому вибирайте теми сумісні з ним. Не варто ігнорувати цей параметр, якщо не хочете вирішувати проблеми з кастомізації сторінок в майбутньому.

Gutenberg - це, простими словами, замінник попереднього текстового редактора, для якого потрібні були знання HTML або CSS. Тепер користувачі можуть структурувати текст, переміщаючи блоки, створювати складні макети, додавати цитати, заголовки і підзаголовки, не вдаючись до використання мов програмування. На цьому функціональні можливості Gutenberg не закінчуються: вставка кнопок, зображень, анкорів, віджетів та таблиць, настройка сайдбара та головного меню - все це стало простіше з виходом п’ятої версії WP. Раніше для забезпечення цих функцій були потрібні певні плагіни або навички верстки.

Пошукова оптимізація (SEO) та просування сайту

Який би прегарний ваш сайт не був, якщо він не відповідає Google-алгоритмам, то навряд чи він опиниться на на першій сторінці пошукової видачі. SEO-оптимізація - важливий атрибут просування в мережі. Якщо ваш ресурс відповідає параметрам пошукових систем, він буде займати високі позиції.

Сайти на WP спочатку мають пріоритет над іншими за рахунок технічно оптимізованого движка. Це вагома перевага, проте не гарант того, що ви будете в топі Google. Щоб зайняти лідируючу позицію, ось що потрібно зробити.

  • Публікуйте цікавий і захоплюючий контент. Саме він буде вирішальним фактором для залучення трафіку.
  • В налаштуваннях вкажіть адресу з www або без. Продублюйте цю інформацію в Google Search Console. Таким чином, пошукова система буде розпізнавати ваш сайт швидше.
  • Виберіть формат посилань в категорії "Постійні посилання". Перейдіть в розділ "Довільно" і введіть в поле наступне - /%category%/%postname%/. Це важливо як для пошукової системи, так і для ваших користувачів. Людинозрозумілі урли краще сприймаються і їх легше запам'ятати.
  • Встановлюючи тему, зупиніться на SEO Friendly. Такий шаблон передбачає швидке завантаження і відповідність вимогам верстки CSS3 і HTML5.
  • Додайте WS SEO-плагін. Найкращий варіант - Yoast SEO. За допомогою даного розширення можна оптимізувати сторінки за ключовими словами, додати на сайт розмітку схеми і створити XML-карту. Ви також будете мати доступ до аналізу, який базується на оновлення алгоритму.
  • Оптимізуйте свій ресурс під мобільний телефон. Даний апгрейд необхідний для рейтингу в Google. Для початку перевірте, наскільки ваш сайт адаптований під мобільні пристрої. Далі встановіть відповідну тему.
  • Оптимізуйте мета-теги (Title і Description). Довжина опису не повинна перевищувати 200-250 символів, заголовка - 70-80. Додайте в них ключові слова.

Вартість створення сайту на Wordpress

Програмне забезпечення WordPress.org абсолютно безкоштовне для завантаження і використання. Але історія на цьому не закінчується! Щоб запустити сайт і змусити його функціонувати так, як вам потрібно, доведеться витратитися. Ми вже згадували про деякі платні WP-компоненти. Давайте підсумуємо. Існує мінімум шість витрат, з якими ви зіткнетеся. Розглянемо кожну з них окремо.

  • Хостинг. Розглядайте інтернет, як величезну парковку, на якій необхідно купити паркомісце, щоб поставити автомобіль (читайте, як завантажити сайт). В середньому хостингові провайдери беруть від 4 до 40 $ в місяць, в залежності від плану тарифікації.
  • Домен. Деякі хостингові компанії включають його в платіжний план. Якщо ваш провайдер не має такої опції, важливо придбати домен, наприклад у Domain.com. Також є «Преміум» домени, які купують з метою перепродати дорожче. Початкова ціна на таку розкіш становить близько тисячі доларів. Після одного року використання ставка оновлюється до 10-15 $ в рік.
  • Теми. WordPress пропонує безліч безкоштовних тем. Вони проходять перевірку Theme Review Team, і чимало з них нічим не гірше платних. Однак, якщо ви хочете щось більш унікальне і витончене, готуйтеся платити від 2 до 200 $. Оплачуючи тему один раз, ви вправі застосовувати її для будь-якої кількості проектів.
  • Модулі. Для блогу досить стандартного набору модулів. Однак, працюючи над більш складним сайтом, таким як онлайн-магазин, вам можуть стати в нагоді платні розширення. Найдорожчі обійдуться приблизно в 1000 $.
  • Безпека. Радимо вибирати хостинг-провайдер, який в своїй стандартній комплектації має автоматичне оновлення та створення резервних копій. Наприклад, Bluehost передбачає такі опції, а ще надає SSL-сертифікат - стандартна технологія для забезпечення безпеки інтернет-з'єднань. Модулі також забезпечують додатковий рівень захисту і коштують від 70 до 500 $ (одноразова виплата).
  • Розробники. WP надає всі можливості, щоб створити сайт з нуля. Не тільки досвідчені розробники, а й новачки здатні освоїти конструктор. Однак, якщо у вас не вистачає часу або ви не відчуваєте себе впевнено, займаючись забезпеченням життєдіяльності сайту, делегуйте цю задачу на підряд. Ціна буде залежати від складності поставлених тасків, а саме від 100 до 1000 і більше доларів.

Інтернет-магазини на Wordpress (приклади)

Хочете без зусиль увірватися в світ e-commerce? WordPress вам на допомогу! Створити інтернет-магазин за допомогою даного ПЗ легше, ніж ви думаєте. Ось приклади сайтів WordPress, на яких активно йдуть продажі. І таких сайтів тисячі.

  • m-j.kiev.ua - Київський магазин стильних футболок.
  • weareshoe.com - Одяг для будь-якого віку.
  • robertocoin.com - Прикраси від італійського ювеліра.
  • thegoodbatch.com - Свіжоспечена випічка в Брукліні.
  • jococups.com - Трендові чашки і пляшки, придатні для багаторазового використання.

Все, що потрібно - це плагін електронної комерції. Серед популярних WooCommerce, WP e-Commerce, Jigoshop, eShop та інші. Такий модуль перетворить ваш сайт в повноцінний онлайн-магазин з вбудованою корзиною для покупок, сторінкою оплати і системою управління замовленнями.

Модуль оплати для Wordpress

Досягти успіху і збільшити прибуток інтернет-магазину допоможе високоякісна платіжна система. Її встановлюють на сайт через модуль. Так ваші клієнти зможуть розплачуватися швидко і без зайвого клопоту.

Interkassa допомагає приймати і обробляти платежі за допомогою вбудованого модуля оплати. Наші інструменти включають карти, інтернет-банкінг, електронні гаманці, оплату в месенджері і багато іншого. Крім того, модуль забезпечує прийом платежів в різних валютах.

Завантажити плагін можна на сайті Interkassa. Після установки, будьте готові приймати і обробляти платежі. По суті, розширення пропонує спрощену інтеграцію платіжного агрегатора на ваш ресурс.

Сподіваємося, ця стаття пролила світло на WP-конструктор і буде вам корисна в реалізації ваших майбутніх проектів!

Faq

Які типи магазинів можна створити за допомогою CMS Wordpress?

Ця платформа є універсальною й підтримує велику кількість плагінів, які допоможуть вам розробити максимально зручний у використанні сайт. Так, наприклад, на базі Wordpress створюються магазини взуття, одягу, ювелірних виробів та навіть свіжої бруклінської випічки.
 

Чи можна інтегрувати сторонні платіжні системи з CMS Wordpress?

Так, це можна зробити, встановивши платіжний модуль, наприклад, від Interkassa. Його інструменти включають: карти, інтернет-банкінг, електронні гаманці, оплату в месенджері і багато іншого. Крім того, модуль забезпечує прийом платежів в різних валютах. По суті, дане розширення пропонує гранично просту інтеграцію платіжного агрегатора на ваш ресурс.