Блог

Рекурентні платежі

25 жовтня 2019 р.

Рекурентні платежі #1

Після настання останнього дня платежу буде нараховуватися пеня. Квапливі пошуки платіжок, винуватий дзвінок на роботу, щоб відпроситися, поїздка в банк – це все втрата часу і нервових клітин, які, як кажуть, не відновлюються. Ситуація, знайома багатьом особисто або на чужому досвіді. Вилетіло з голови, з ким не траплялося...

Тому подбали про користувачів системи VISA, MasterCard і ввели рекурентні платежі. Рекурентний – це англіцизм. «Recurrent payment» в точному перекладі означає «регулярний платіж». Або «recurring», що означає «повторюваний», «періодичний».

Саме ці завдання він вирішує: автоматично списує гроші з карти на оплату щомісячних послуг – транзакцію за мобільний зв'язок, інтернет, комерційне телебачення, комунальні послуги, підписка на який-небудь сервіс.

Важливо. Оформляйте тільки те, що реально потрібно, адже автоплатежі не вимагають підтвердження. Вони називаються безакцептні.

Підприємці теж оцінили зручність послуги. Компанія Nike запустила підписку, яка допомагає батькам забути про проблему вибору кросівок для дитини. Діти ростуть швидко, за рік доводиться міняти не одну пару взуття. Nike Adventure Club запропонували підключити послугу доставки від 4 до 12 пар на рік, старі кросівки при цьому забирають на переробку.

Це один приклад з тисячі пропозицій в мережі.

Чим корисні рекурентні платежі

Переваги рекурентного платежу помітно відразу:

  • Регулярні грошові операції не вимагають особистої участі, що економить час на укладанні й здійсненні щомісячних оплат.
  • Не треба тримати в голові десяток дат, коли треба провести черговий платіж. Записка з нагадуванням на дверях холодильника нічого не гарантує: через декілька днів вона надокучить та перетвориться в невидимку. З автоплатежем можна не турбуватися про те, що через забудькуватість банк почне нараховувати пеню, або пропаде інтернет в самий незручний момент.
  • Якщо гроші на рахунку телефону закінчаться в дорозі – це може стати проблемою. Регулярна оплата за послуги мобільного оператора допоможе завжди бути на зв'язку.
  • Багато сервісів пропонують знижки на послуги, якщо підключити автоматичну оплату.

Корисно. Можна налаштувати щомісячні грошові перекази батькам або друзям.

Користь для бізнесу:

  • Інтернет-підприємці можуть полегшити собі життя, позбувшись від необхідності постійного виставлення рахунків. Email розсилки, оплата домену та хостингу, доступ до платних розділів потрібного сайту, виплата фіксованої зарплати...
  • Інтернет-магазини товарів, якими люди користуються постійно, підвищують кількість повторних покупок. Для відписки від послуги клієнт повинен спеціально цим зайнятися, але якщо його влаштовує сервіс – навіщо це робити?
  • Підписка дозволяє підприємцю планувати витрати і вирішувати куди перенаправити фінансові потоки.

Зручно. Стабільно повторюваний платіж може стати рекурентним.

Як налаштувати регулярні платежі?

Перетворити разовий платіж в регулярний зовсім не важко. Для настройки рекурентних платежів з використанням інтернет-банкінгу потрібно самостійно ввести необхідні дані: задати період виплат, суму оплати і вказати номер рахунку одержувача.

Налаштувати автоматичні відрахування можна двома способами:

  1. Редагувати конкретний день. Зручно для оплати інтернету, хостингів, доменів, тобто сервісів з абонентською платою.
  2. Задати ліміт залишку на рахунку. Наприклад, оплатити послуги мобільного оператора, месенджера, онлайн-гри. Плату знімають, коли на рахунку телефону або сервісу закінчуються гроші.

Інтеграція на сайт

В інтернет-магазині або сайті з потрібним сервісом це робиться наступним чином: здійснюючи платіж, дозвольте запам'ятовувати дані карти і погодьтеся на регулярне списання коштів.

Після кожного платежу користувач отримає смс-сповіщення про проведену операцію і лист на електронну пошту.

Важливо. Відключити автоплатежі можна в особистому кабінеті на сайті. В розділі з фінансовою інформацією ви знайдете дані по запланованим платежам.

Як вберегти себе?

Подумати про безпеку не буде зайвим, особливо коли мова йде про гроші. Не будемо брати до уваги відверто шахрайські сайти, на них може потрапити кожен. У місця, де люди тримають гаманці, намагаються потрапити аферисти, тому треба ясно розуміти, на що даєте згоду. При налаштуванні автоплатежів є небезпека випадково втратити гроші з гаманця навіть на легальних ресурсах.

Ніяких фінансових несподіванок не буде, якщо це банк або авторитетний онлайн-магазин з хорошою та відомою репутацією.

Бувають часті випадки саме з комерційними майданчиками, власники яких діють, як шахраї в 90-х: ціну в реченні вказують вигідну, зате напис дрібним шрифтом на тлі з поганою видимістю говорить, що так буде тільки при дотриманні деяких додаткових умов. На законодавчому рівні до них претензій немає, гроші після списання повернути не вийде. Тому уважно читайте текст угоди на нових для вас сайтах.

7 порад для безпечних регулярних платежів

  1. Користуйтеся послугами перевірених сервісів. Пошукайте відгуки в мережі про новий онлайн-магазин. Врахуйте: позитивні відгуки можуть бути куплені, а негативні – залишені конкурентами. Пара майданчиків з відгуками не може бути гарантією добропорядності або, навпаки, нечесності продавця – копайте глибше. Якщо ресурс надає надійного провайдера платіжних сервісів (процесинговий центр), це грає на його користь, не дивлячись на негативні коментарі.
  2. Угоду з користувачем та дрібні написи внизу сторінки читайте уважно. Може вийти так, що активуєте одну послугу, але автоматично підпишитеся на додаткові непотрібні сервіси: про це попереджали в Угоді або постскриптумі дрібним шрифтом.
  3. На підозрілих майданчиках користуйтеся віртуальної картою. Кілька рублів комісійних – невелика плата за гарантії безпеки.
  4. Оформіть для інтернет-оплат другу карту зі встановленими лімітами на фінансові операції.
  5. Карту розблокуйте тільки при проведенні платежу, в інший час залиште заблокованою. Для цього треба підключити мобільний банк, так ви будете знати про всі операції на рахунку.
  6. Номер банку збережіть у телефоні – при необхідності зможете оперативно заблокувати карту.
  7. Коли в послузі автоплатежів більше немає потреби – вимкніть її. Інформацію щодо рекурентних платежів можна отримати в банку або особистому кабінеті платіжного сервісу, послугами якого користуєтеся.

Платіжна інформація шифрується і ділиться на дві частини, потім зберігається в різних місцях: в базі даних провайдера платіжної системи і в базі даних банку. Тільки на час проведення фінансової операції дані збираються воєдино. Половина платіжної інформації не потрібна для будь-яких операцій по карті.

Уважність – головне, що надасть вам захист від шахраїв або помилок. Тоді рекурентні платежі дійсно полегшують життя і звільняють час для більш приємного проведення часу.

Faq

Що таке рекурентні платежі?

Рекурентні платежі також відомі як регулярні або періодичні платежі. Це автоматичні транзакції, які списують гроші з картки або банківського рахунку через певні проміжки часу для покриття вартості поточних послуг або підписок. 
 

Для чого використовують рекурентні платежі?

Ці платежі зазвичай використовуються для оплати таких послуг, як мобільний зв'язок, інтернет, кабельне телебачення, комунальні послуги або послуги за передплатою. Періодичні платежі зручні як для споживачів, так і для бізнесу, оскільки вони забезпечують оплату важливих послуг без необхідності здійснювати транзакції вручну щоразу, коли настає термін платежу.
 

Які переваги мають рекурентні платежі для бізнесу?

Регулярні платежі усувають для підприємця необхідність постійного виставлення рахунків, роблячи фінансові процеси більш ефективними та зменшуючи адміністративні витрати. Паралельно бізнес може розраховувати на стабільний і передбачуваний грошовий потік, що особливо важливо для бюджетування та фінансового планування. А ще регулярні платежі заохочують повторні покупки та лояльність клієнтів.