Блог

Як бізнесу скоротити витрати на хостинг: 10 дієвих способів

26 квітня 2022 р.

Як бізнесу скоротити витрати на хостинг: 10 дієвих способів #1

Оптимізувати витрати — абсолютно нормальне бажання для кожного бізнесу. Особливо, якщо ці витрати належать до категорії постійних і необхідних, як хостинг. Сьогодні поговоримо з вами про те, як заощадити на послугах з хостингу і при цьому не жертвувати якістю роботи свого сайту.

Чек-лист: ознаки хорошого хостинг-провайдера

Перш ніж замовити послугу в певній компанії, потрібно переконатися, що ви не "зіллєте" бюджет на непрофесійний хостинг. Тож тримайте чек-лист з критеріями, за якими можна визначити добросовісного і якісного хостинг-провайдера. 

Високий uptime (аптайм)

Аптайм — це час безперебійної роботи сайту. Ідеальне значення — усе, що вище 99%.

Як же зрозуміти, який аптайм у провайдера, ще до того, як ви придбаєте у нього свій тариф? Є кілька варіантів перевірити цей показник.

1. Тестовий доступ, якщо, звісно, хостер його надає. Зверніть увагу, що на тріалі вам мають видати той обсяг ресурсів та потужностей, що і на звичайній послузі.

До того ж більшість провайдерів пропонують кілька днів тесту безкоштовно. Впродовж цього періоду ви зможете помітити, скільки простоїв було. Але, знову ж таки, за такий короткий проміжок часу даунтаймів може не бути взагалі.

2. Сервіси для перевірки аптайму хостингу. Таких спеціалізованих сервісів чимало, ми наведемо найпопулярніші.

  • UptimeRobot. Безкоштовно можна моніторити на аптайм та час відгуку сервера до 50 ресурсів. Інтерфейс інтуїтивний, реєстрація швидка. Доступність сайту перевіряється що п’ять хвилин.
  • Pingdom.  Контролює не лише час безперебійної роботи сайту, а й швидкість його завантаження. В одному акаунті на безкоштовній версії можна моніторити лише один ресурс.
  • Got Site Monitor. Ваш сайт буде перевірятися на доступність кожні 5 хвилин на безкоштовній версії та щохвилини на платній. Звіти будуть надсилатися або у вигляді sms, або на email.

3. Відгуки користувачів у рейтингах хостингів та на форумах. На своїй сторінці провайдер може написати все, що завгодно. Тому просто перегляньте, що про нього пишуть ті, хто безпосередньо ним користувався. Єдине, на що варто звернути увагу — навіть хороший хостинг має негативні коментарі, це людський фактор. Найчастіше вони з’являються тоді, коли у людей падає сайт. Тож уважно дивимося: якщо негативні відгуки зустрічаються частіше, ніж позитивні, це має насторожити. 

Висока швидкість

Ще одна ознака хорошого провайдера — висока швидкість завантаження вашого сайту на ньому. З боку хостера за це відповідають потужні сервери та швидкі диски.

Станом на сьогодні краще віддавати перевагу хостингу на сучасних NVMe-дисках, хоча якщо це будуть і трохи старіші варіанти (SSD), то теж підійде, особливо, якщо в тарифі надається потужний кешер. Аби тільки не HDD: з хостингом на таких дисках до топових позицій у видачі не дібратися.

Додаткові заходи безпеки

Якісний хостер завжди надасть вашому сайту безпекові "плюшки", наприклад, антивірус у тарифі, а ще краще захист від DDoS. Також деякі провайдери надають послуги встановлення на ваш сайт SSL-сертифікату. Завдяки останньому дані, які вводять ваші клієнти, будуть шифруватися, нівелюючи тим самим можливе перехоплення цієї інформації зловмисниками.

Як бізнесу скоротити витрати на хостинг: 10 дієвих способів #2

Професійна технічна підтримка

Це ще один мастхев успішної хостингової компанії. Бажано, аби вона була безкоштовна і працювала цілодобово, адже з сайтом може щось піти не так у будь-який момент. Швидкий фікс може зберегти вам і трафік, і кошти.

Прозора фінансова політика

Нічим не обґрунтовані стягнення з вашого рахунку — ознака недобросовісного провайдера. Ви маєте розуміти, за що платите. До того ж існує ще один трюк — заманлива вартість підключення, однак завищена ціна на продовження послуги. Але зазначимо, що це може статися лише за умови придбання хостингу за акційною ціною, а продовження за звичайною. Тож радимо уважно ознайомитися з умовами тарифного плану під час першої оплати, щоб потім не отримати неприємний сюрприз.

10 способів зекономити на послугах хостинг-провайдера

Як тільки ви впевнилися, що підключаєтесь до надійного хостингу, можемо рухатися далі й сміливо замислюватися над тим, як же на цьому хостингу можна зекономити.

1. Купуйте домен і хостинг в одному місці

Тут питання навіть не стільки у грошах, як у зручності та економії вашого часу. Найголовніше — направити свій сайт туди, де про нього піклуватимуться 24/7, адже з кожним простоєм йде зниження трафіку, проблеми з репутацією та позиціями сайту в пошукових мережах.

Але якщо подивитися на це з точки зору фінансової, то деякі провайдери створюють справді комфортні умови для купівлі бандлів (комплектів товарів, що продаються як єдине ціле), приміром, домену і хостингу. Першим спадає на думку Hostpro, провайдер, який за реєстрації будь-якого домену надає місяць користування NVMe-хостингом безкоштовно. 

2. Оплачуйте послугу на довший період

Бонусна система оплати — цілком нормальна практика для переважної більшості хостингових провайдерів. Від неї добре і вам, і хостеру. Приміром, ви можете сплатити рахунок раз у три роки й позбутися мороки з регулярними платежами, та ще й неабияк зекономити при цьому. У деяких компаніях заощаджена сума може досягати $80.

3. Слідкуйте за акціями

Інфоприводів для спеціальних пропозицій може бути безліч: Чорна п’ятниця, день народження компанії, новорічні свята, благодійна акція з підтримки бізнесу. Подібні пропозиції, за умови, що знижки чесні, можуть значно скоротити ваші витрати на хостинг. Відсоток "подієвих" знижок на цьому ринку зазвичай варіюється від 20% до 50% і залежить від щедрості та фінансових можливостей компанії.

Але і ваша зацікавленість важлива. Якщо хочете натрапити на знижку, підпишіться на розсилку компанії, а також приєднайтесь до хостера у соцмережах. Так ви зможете завжди бути в курсі актуальних "гарячих" пропозицій.

4. Приєднуйтесь до партнерської програми

Схема проста, а головне — робоча. Ви залучаєте клієнта і за кожного "приведеного друга" отримуєте певну фінансову винагороду, яку можете або вивести на свою картку, або оплатити цими грошима послугу.

Зазвичай вам нададуть партнерське посилання або ж банер, які ви зможете розмістити на власному сайті, в еmail-розсилці, на особистих сторінках у соцмережах або ж форумах, тематика яких IT-технології, онлайн-бізнес чи блогінг.

Як бізнесу скоротити витрати на хостинг: 10 дієвих способів #3

5. Отримайте безкоштовний хостинг за перехід від іншого провайдера

Хостери зазвичай цінують відданість та, як усі інші, недолюблюють конкурентів. За кожного клієнта вони готові боротися до кінця, що врешті-решт і непогано, адже призводить до постійного вдосконалення їхнього заліза, ПЗ, а також пропозицій.

Компанії, які можуть запропонувати знижку у 100% на хостинг, це швидше виключення, ніж закономірність. Але вони є. За перенесення сайту від іншого провайдера у подарунок ви можете отримати цілий місяць безкоштовного користування тарифом у новому хостингу.

6. Не беріть зайвого

Буває, підприємець думає "а що як не вистачить?" і вирішує перестрахуватися. Однак, з хостингом це працює трохи по-іншому. Не варто купувати тариф "на виріст", бо проєкти не завжди розвиваються так швидко, як цього хотілося б. Вам виділяється певна кількість ресурсів, однак ви можете і не використати всі до останнього. По суті, заплатите за зайве, особливо, якщо замовляєте не на місяць, а на рік, наприклад.

Щоб такої ситуації уникнути, можна піти двома шляхами:

Варіант 1: З порогу уточнити у хостинг-провайдера, чи можна перейти з одного тарифного плану на інший, і як відбувається ця процедура. Якщо за такої процедури передбачаються значні простої, краще пошукати альтернативи. Адже якісний провайдер у більшості випадків без проблем переносить сайти як із меншого тарифу на більший, так і навпаки.

Варіант 2: Перейти на хмарний хостинг. У цьому випадку ви платите лише за реально використані ресурси.

7. Оптимізуйте сайт

Кожний тариф хостингу має певні обмеження: і чим "важчим" буде ваш сайт, тим дорожчий тарифний план доведеться обирати. Якщо ви перед тим, як замовити хостинг, оптимізуєте розміри зображень і покращте SEO, то зможете без проблем заощадити кілька доларів на місяць, або й кілька десятків доларів, якщо купуєте на рік.

8. Платіть в доларах

Оплачувати рахунки в національній валюті – справа ризикована, бо ви ніколи не можете бути впевненими у тому, що за умови різкого стрибка курсу, вам не доведеться доплатити різницю. Така історія може статися, якщо натрапити на недобросовісного провайдера. Коли ж ви платите в доларах, то 4 долари залишаться все тими ж 4 доларами і сьогодні, і через місяць.

Зауважимо: вартість хостингу може змінюватися досить часто, але це не обов’язково означає, що провайдер хоче пошити вас в дурні. Просто зазвичай витрати хостингові компанії прив'язані до курсу валют, адже основні витрати на обладнання, підтримку інфраструктури та доменних імен, приміром, покриваються в доларах. Тож так, краще перестрахуватися і замовляти послугу одразу на великий період.

9. Обирайте VPS з безкоштовним адмініструванням

Стосується це переважно власників масштабних проєктів. Зазвичай, коли вибирають віртуальний приватний сервер, звертають увагу на ціну та технічні параметри самого сервера. І рідко коли помічають такий рядок, як адміністрування VPS. А якраз часто буває, що у бізнесу немає спеціалістів для таких серйозних процесів, як підтримка й оптимізація серверу. У такому випадку на допомогу приходить або техпідтримка самого провайдера, або найманий системний адміністратор, утримання якого може взагалі скласти окремий пункт бюджету.

Так от, якщо ви віддаєте перевагу сапортам хостера, то ще на моменті вибору компанії зверніть увагу, чи потрібно буде окремо платити за адміністрування VPS. Є хостери, які цей пункт одразу додають у вартість тарифу, тобто окремо вам нічого платити не доведеться.

10. Обирайте хостинг з якісною техпідтримкою

Ця порада — не найочевидніший варіант економії, але варто розуміти, що саме вона може зберегти вашому бізнесу не мало коштів.

Цінність хорошої техпідтримки стає очевидною, коли сайт падає, і клієнти не мають до нього доступу. І якраз у цьому випадку масштаб фінансових та репутаційних втрат залежать від того, як швидко хостер вирішить проблему. Адже поки сайт лежить, страждає показник відмов, позиції у пошуковій видачі та репутація бізнесу в очах потенційних та наявних клієнтів.

Зрозуміти, наскільки добре працює техпідтримка, можна за двома критеріями — час відповіді та якість і швидкість розв'язання проблеми. І якщо за першим критерієм сервіс можна протестувати ще навіть до початку роботи, то з другим все стане зрозуміло вже після якогось інциденту в роботі сайту.

Щодо часу відповіді, то ідеально, якщо ви очікуєте на фідбек кілька хвилин, адекватно – до 30 хвилин, прийнятно — коли отримуєте відповідь за годину. Якщо чекаєте довше години, то це вже червоний прапорець.

Висновок

Отже, основний спосіб зекономити — знайти добросовісну хостингову компанію. Тоді шанси за щось переплатити мізерні. І не соромтеся завжди про все питати. Хороший хостер проконсультує щодо тарифу, який найбільше підійде вам за ресурсами, і без зайвих питань перекине на менший/більший тарифний план.

Серед інших дієвих варіантів — замовляти послугу на довгий термін, брати участь у партнерській програмі та слідкуйте за новинами провайдера. Так, швидше за все, компанія сама прийде до вас з хорошими пропозиціями, треба буде тільки швидко зорієнтуватися та встигнути ними скористатися.

Faq

Чи можна заощадити на хостингу, не погіршуючи продуктивність сайту або програми?

Так, це можливо. Наприклад, купуючи домен та хостинг в одного провайдера, можна отримати знижку. Також вигідніше оплачувати хостинг не не місяць, а, наприклад, на рік, в такому разі це обійдеться дешевше. Ще можна користуватися акціями, знижками, пропозиціями перейти від іншого провайдера з отриманням певного періоду безкоштовного користування. 
 

Який важливий аспект слід враховувати під час вибору методу зниження витрат на хостинг?

Окрім знижок, акцій та спеціальних пропозицій слід звертати максимум уваги на якість роботи технічної підтримки. Інформацію про неї можна дізнатися з відгуків, а також з власного досвіду. Якщо ви розумієте, що чекаєте на відповідь кілька годин, а то й добу, а сайт не функціонує, лишаючи вас без замовлень — краще змінити провайдера.